NORDEN: UPPGÅNGAR PÅ SAMTLIGA BÖRSER I REGIONEN

2017-06-19 17:59

STOCKHOLM (Direkt) Det var uppgångar överlag på de nordiska börserna på måndagen och regionsindexet Vinx 30 steg 1,3 procent.

På Köpenhamnsbörsen steg C20 Cap-indexet 1,4 procent till en ny rekordnotering. Bland vinnarna fanns FL Smidth som steg 3,7 procent. Även banker gick starkt och Danske Bank fanns högt i storbolagsindexet med en uppgång på 2,6 procent. Jyske och Nordea steg också, men i trakterna av 1 procent.

"Den goda stämningen drivs av det franska valet, där majoriteten till Macron ger goda möjligheter att genomföra reformer av framför allt en stel arbetsmarknad. Investerarna börja se mer positivt på den politiska bilden i Europa", sade Henrik Henriksen, chefstrateg på PFA Pension, till Ritzau Finans.

Genmab kom med positiva nyheter om cancerpreptet Darzalex, som nu i USA kan marknadsföras som tredje behandlingserbjudande vilket är tidigare än förut.

I Oslo steg OBX 0,9 procent. Oljepriserna letade sig marginellt uppåt då Brentoljan steg 0,4 procent medan WTI-oljan var i stort sett oförändrad.

Aluminiumbolaget Norsk Hydro fanns bland bolagen som gick starkast på måndagen. Priset på aluminium steg både i London och Shanghai, efter rapporter om att Xinjiang-regionen i nordvästra Kina börjar kontrollera smältverk.

"Kina har kungjort att de ska undersöka om nya smältverk efterlever miljöreglerna. För några veckor sedan var det tal om att det beordrats stopp i tre smältverk med en kapacitet på totalt två miljoner ton, men sedan har det varit osäkert om huruvida de kommer fullfölja detta", sade Morten Normann på Carnegie till TDN Finans.

Det finska OMXH25 steg 1,3 procent. Bland vinnarna i Helsingfors fanns byggbolaget YIT, Konecranes och verkstadsbolaget Outokumpu.

Direkt-SE