IPO: AB INBEV ÅTER MOT LISTNING I HONGKONG I SLUTET AV SEPT

2019-09-12 07:48

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Världens största bryggeri, Anheuser-Busch Inbev, avser göra ett omtag i de avbrutna börsnoteringsplanerna av den asiatiska verksamheten med Hongkongbörsen i slutet av september, skriver bolaget i ett pressmeddelande.

Noteringen kan äga rum redan under nästa vecka i en tvärvändning från världens största bryggerikoncern, som bland annat tillverkar Budweiser.

Beslutet om att till syvende och sist fullfölja börsplanerna "beror på ett flertal faktorer och rådande marknadsförutsättningar", uppger Inbev enligt Bloomberg.

Planerna om notering av det hårt skuldsatta bolagets Asienverksamhet lades tidigare på is i juli, vilket i stället ledde fram till en avyttring av den australiensiska bryggeriverksamheten Carlton and United Breweries för motsvarande omkring 110 miljarder dollar.

Det brasiliansk-belgiska bolaget uppgav i samband med affären att noteringsplanerna kunde ges en ny chans under "rätt förutsättningar". Avsikten med en börsnotering av Asienverksamheten var att nå en minskad skuldsättning, som steg kraftigt i och med förvärvet av konkurrenten SAB Miller för 100 miljarder dollar för tre år sedan.

Det tidigare kommunicerade målet är att bolagets skuldsättningsgrad ska minska till under 4 gånger rörelseresultatet mot slutet av 2020.

Konkurrensen mellan bryggerier i Asien har på senare år hårdnat, då regionen betraktats som en tillväxtmarknad medan konsumtionen av öl har mattats av i Europa och Nordamerika. I Kina är Anheuser-Busch Inbev den största utländska öltillverkaren med 16 procent av marknaden.

Direkt-SE