Bild: Teknikföretagens chefekonom Mats Kinnwall Fotograf: Janerik Henriksson/ TT

”Hela inflationsmålsregimen har kraschat – Riksbanken erkänner det indirekt själva”

"De har gett upp."

Riksbankens räntebesked visar att de gett upp om inflationsmålet.

Det säger Teknikföretagens chefekonom Mats Kinnwall till Nyhetsbyrån Direkt.

"De har gett upp. De lägger räntan på noll i tre års tid samtidigt som inflationen är tydligt under målet. Inte ens med nollränta tror de själv att de kommer upp till 2 procents inflation. Riksbanken erkänner det väl också indirekt själva - hela inflationsmålsregimen har kraschat", säger han.

Riksbankens räntebana indikerar att reporäntan efter veckans höjning kommer att ligga kvar på noll i stort sett tre år framöver samtidigt som inflationen väntas bli 1,7 procent både 2020 och 2021 för att först 2022 leta sig upp till 1,9 procent och i slutet av det året vara uppe vid målet.

Mats Kinnwall säger att i en värld med global varu- och arbetsmarknad går det inte att styra inflationen i ett enskilt land via penningpolitiken.

"Det är inte resursutnyttjandet i Sverige som avgör hur löner och priser utvecklas utan det bestäms internationellt. Det Riksbanken gör nu är att de erkänner att det inte går att finkalibrera inflationen med reporäntan", säger han.

Vad Riksbanken däremot kan påverka är hur den svenska ekonomin utvecklas.

"Riksbanken kan styra inhemsk efterfrågan med räntan, det är uppenbart om man tittar på till exempel fastighetsmarknaden. Riksbanken borde göra som Federal Reserve och ha ett dualt mål, där man också tittar på realekonomin och där Fed också till stor del styr efter att försöka påverka konjunkturen", säger han.

Mats Kinnwall tycker att det är bra om Riksbanken nu släpper fokus på inflationsmålet och då i stället kan ägna mer uppmärksamhet åt konjunkturen.

"En traditionell penningpolitik, där Riksbanken borde släppa inflationen och i stället försöka stabilisera konjunkturen. Det här är kanske ett första steg mot det", säger han.

Läs även: Minusräntans tid är över – Riksbanken höjer till noll


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST