Bild: Ann Linde, utrikesminister Fotograf: Claudio Bresciani/TT

Kinesiska hot mot Sverige ”helt oacceptabla”

Sverige vill ha “en bra relation med Kina, det är viktigt för Sverige. Vi vill ha dialog och handel, men det får inte inskränka på Sveriges suveränitet”, säger utrikesminister Ann Linde. 

Det upprepade utrikesminister Ann Linde vid en träff med riksdagsjournalisterna på tisdagen.

“Vi har sagt att det flera gånger”, sade hon.

Utrikesministern betonade att Sverige vill ha “en bra relation med Kina, det är viktigt för Sverige. Vi vill ha dialog och handel, men det får inte inskränka på Sveriges suveränitet”.

Hon sade att det är ännu viktigare när det är små länder som hotas av stora att man står upp och hon betonade vikten av att EU står upp för oss.

De dåliga relationerna mellan Kina och Sverige beror på en sak, enligt Linde.
“Förklaringen är Gui Minhai”, sade hon.

Beskedet att Sveriges tidigare ambassadör i Kina, Anna Lindstedt, åtalas för egenmäktighet vid förhandling med främmande makt kallade Ann Linde för “extremt olyckligt” och “extremt ovanligt”.

Det var i januari som Anna Lindstedt arrangerade ett möte med bland annat kinesiska affärsmän och den fängslade förläggaren Gui Minhais dotter på hotell Sheraton i Stockholm. Mötet ska ha arrangerats av Anna Lindstedt i syfte att få Gui Minhai frisläppt.
Beträffande förhållandet till Ryssland konstaterade Linde att läget efter kalla kriget blev mycket bättre, men att det nu har blivit sämre igen.

“Det är viktigt att vi inte ifrågasätter den europeiska säkerhetsordning som finns. Det är därför vi, och även flera andra, har varit supertydliga med att man inte ska börja laborera med detta”, sade hon och tillade att det absolut finns skäl att driva på för att motverka det försämrade säkerhetspolitiska läget i förhållande till Ryssland inom bland annat OSSE, FN och EU.

Utrikesministern sade också att förhandlingarna mellan Nordkorea och USA har “försämrats snabbt till det sämre”, genom att Nordkorea till exempel gjort tester med vapen och hotet göra fler tester med tyngre vapen samt använt ett “väldigt hårt språkbruk”.

“Det är väldigt oroväckande”, enligt Linde.

Gällande Israel sade Ann Linde att hon “hoppas” att Sveriges relation med Israel har förbättrats sedan hon blivit utrikesminister, men noterade att hon ännu inte blivit inbjuden till Israel.

Läs även: Nu har Kina givit order – utländsk datorutrustning och mjukvara ska bort


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST