Fotograf: TT

Avhoppade Google-bossen: ”Vi måste uppfostra AI bättre”

Vi får den AI vi förtjänar är avhoppade Googlechefen Mo Gawdats budskap: ”Många chattbottar har fått stängas ned för att de har blivit mobbare. Det beror på att människor har lärt dem.”

”Jag är övertygad om att det inte finns några problem som inte kan lösas med teknik”, säger framtidsfrifräsaren Mo Gawdat när vi träffas på en techkonferens i Köpenhamn där han precis föreläst om ”innovation i sci-fi-åldern”.

Fram till i fjol var han affärschef för Google X, sökjättens halvhemliga utvecklingsavdelning som sysslar med att ta fram bland annat förarlösa bilar och luftballonger för att sprida internet över hela världen. Dessutom har 52-åringen skrivit boken ”Solving for happy” där han presenterar en algoritm för hur man ska leva ett lyckligt liv.

Hans huvudbudskap är att radikal innovation är bättre än stegvisa förbättringar.

”Det lättaste sättet att innovera är att se till vilka resurser man har, vad marknaden efterfrågar och sedan välja den kortaste vägen till lönsamheten”, säger han.

Men problemet med det angreppssättet är, menar han, att man inte förändrar något i grunden och att man dessutom fastnar i gamla hjulspår.

Han tar upp Googles insteg i bilbranschen som ett motexempel.

Sökjättens målsättning var att åstadkomma säkrare vägar. Men i stället för att putsa på dagens befintliga bilar eller försöka göra människan till en bättre bilförare tog man helt enkelt bort människan ur ekvationen och började utveckla förarlösa bilar.

”Målet var inte en gradvis förbättring, utan en tiofaldig förbättring”, säger han.

Men även om Mo Gawdat är teknikoptimist ut i fingerspetsarna finns det en sak i dagens utveckling som oroar honom: att de AI-system som just nu håller på att växa fram matas med fel data.”Artificiella intelligenser blir smartare och smartare. Men tyvärr är det människor som uppfostrar dem”, säger han och fortsätter:

”Jag är mycket optimistisk för framtiden om vi fattar rätt beslut kring AI. Och jag är mycket pessimistisk om vi inte gör det. Då menar jag inte världsledarna, utan du, jag och folket”, säger han.

Själva koden skrivs av ett litet fåtal, men vilka datamängder som tränar upp AI:n – och därmed bestämmer vilken riktning den ska ta – bestäms gemensamt av alla som använder teknik, enligt Mo Gawdats sätt att se på saken.

Som exempel tar han upp Watson, IBM:s superdator som blev stormästare i ”Jeopardy” genom att läsa in miljontals faktaartiklar.

”Om Watson hade läst allt som fanns på nätet skulle han ha blivit en våldsam och otrevlig narcissist. Men vi vill ju att Watson ska bli omtänksam och jobba för oss människor på ett etiskt och medkännande sätt”, säger han.

”Många chattbottar har fått stängas ned för att de har blivit mobbare som uppmuntrar till våld. Det beror på att människor har lärt dem det. Om chattbottarna hade uppfostrats av hippies i Kalifornien skulle de ha fått hippievärderingar”, säger han.

Vad tycker du att vi borde göra?

”Om alla på nätet skriver att vi borde sluta använda engångsplast så kommer AI:n ta det till sig. Och om Donald Trump twittrar något irriterande, och folk i stället för att förolämpa honom, argumenterar med honom på faktamässiga grunder och med respekt, så kommer AI:n förstå att nättrollande inte är rätt”, säger han.

Efter att ha lämnat Google och Kalifornien har Mo Gawdat, som föddes i Egypten och har pluggat i Nederländerna, blivit startupgrundare med basen i London.

Där vill han ge sig på detaljhandeln genom sin nya startup Today. Den har han grundat tillsammans med Jonathan Fairman, som även är medgrundare av den brittiska matonlinebjässen Ocado.

”Detaljhandeln har aldrig omstöpts helt och hållet utan har bara utvecklats stegvis sedan början av 1900-talet. Till och med e-handeln är bara en variant av hur det har varit. I stället för ett skyltfönster har du en sajt och i stället för en shoppinglista har du en app”, säger han.
I stället vill Today ta fram högautomatiserade lager- och leveranslösningar. På kundlistan står bland annat den brittiska livsmedelskedjan Waitrose.

Slutmålet är minst sagt ambitiöst – och ganska löst i konturerna. Han och teamet vill ”förändra konsumtionssamhället”, säger han, och få ned förbrukningen av plast, minska matsvinnet och skära bort onödiga transporter:

”Det går att lösa i dag med artificiell intelligens och med snabba leveranser. Om vi kan leverera den mat du vill ha inom en halvtimme, varför ska du då ha den i kylskåpet? Om du bara vill äta ett äpple nu, varför ska du då köpa fyra stycken?”

Det här projektet kommer han antagligen att ägna 4-5 år åt, konstaterar han.

”Att sköta ett företag är urtrist, men att starta det är hur kul som helst. Sådan är jag, men alla är olika. Som entreprenör måste man ibland se på saker man har byggt och säga till sig själv: ’Jag är färdig. Det här är bra. Men jag är inte den bäst lämpade för att driva det vidare’.”

Läs även: Experter: Kommer AI vrida tillbaka klockan eller göra världen mer jämlik?


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST