Fotograf: Pressbild Samsung

Nya svenska acceleratorprogrammet ska hjälpa impact-bolag till smartare samhällslösningar

Programmet lanseras under 2020 i Stockholm och Malmö.

 

Acceleratorprogrammet Impact StartUp lanseras i Sverige i en samordnad nordisk satsning med Danmark, Norge och Finland. 

Acceleratorn riktar sig till bolag som befinner sig i en utvecklingsfas och vars verksamhet gör skillnad i samhället, så kallade impact-bolag.

"Dessa företag sitter inne med många möjliga lösningar på samhällets utmaningar. Lyckas bolagen bara växa, blir deras samlade positiva inverkan också mycket större.", skriver Impact StartUp Sverige i ett pressmeddelande. 

Målet med acceleratorn är att hjälpa företagen att koppla den impact de skapar till sin affär - bli investeringsbara, skalbara och ekonomiskt, socialt och klimatmässigt hållbara.

"Får vi hela impact-ekonomin att växa, där finansiell avkastning samexisterar med mätbar och skalbar impact, kan vi få fram effektiva och smartare lösningar på samhällets utmaningar än i dagens system", säger Jenny Carenco, initiativtagare till Impact StartUp i Sverige

Samsung har arbetat löpande med startups, startup-acceleratorer och sociala entreprenörer i Norden under flera år och går in som huvudpartner när programmet lanseras i Sverige. Det innebär att Samsung bidrar med mentorskap, kunskap och expertis inom teknologi och innovation.

Impact StartUp består av ett sexmånadersprogram, där de antagna bolagen får hjälp att förstå sin verkliga impact – att kvantifiera och mäta den, att koppla den till sin affärsmodell, till sina strategier för uppväxling och möjlighet att attrahera investerare och finansiärer. 

"Samsung står för öppen innovation och ser partnerskapet med Impact StartUp som en möjlighet att få vara med och skapa hållbar utveckling. Vi vet att digitaliseringen kan vara ett verktyg för positiv förändring och att impact-bolagen sitter inne med många av lösningarna på dagens samhällsutmaningar", säger Elin Wallberg, nordiskt ansvarig för Corporate Citizenship & Partnerships, Samsung Electronics Nordic.

Programmet lanseras under 2020 i Stockholm och Malmö.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST