Fotograf: Unsplash

Stockholmsbörsen öppnar uppåt – Opus tokrusar 30% på bud

Nybildade Ograi bjuder 7:75 kronor kontant per aktie för Opus.

Stockholmsbörsen startar decemberhandeln med små rörelser i storbolagsindex. Strax efter klockan 09 är börsen upp 0,3 procent.

Utöver fortsatt fokus på handelsförhandlingarna mellan USA och Kina riktas blickarna mot statistik för inköpschefsindex från en rad länder på måndagen.

För svensk del sjönk inköpschefsindex för industrisektorn till 45,4 i november, från oreviderade 46,0 månaden före. Väntat var ett index på 46,7, enligt Infront Datas analytikersammanställning.

Vid 8.30-tiden låg terminerna för franska CAC 40-index och tyska DAX båda på cirka +0,1 procent. IG:s morgonhandel indikerade också ett plus på 0,1 procent för Stockholmsbörsens OMXS30-index. USA-terminerna låg kring +0,2 procent på morgonen, svensk tid.

I fredags handlades USA-börserna lägre under den förkortade handelsdagen. De ledande indexen backade 0,4-0,5 procent.

I Asien har Tokyobörsen stigit på måndagen medan övriga börser i regionen har utvecklats oregelbundet sedan oväntat starka inköpschefsindex i Kina och Japan ställts mot signalerna om oenighet i handelsförhandlingarna mellan USA och Kina.

Rörande handelsdispyten med USA vill Kinas regering att USA tar bort vissa befintliga tullar som en del av ett "fas ett"-avtal mellan länderna, rapporterade kinesiska Global Times under helgen med hänvisning till källor. Enligt dessa källor ska vidare de antagna lagarna i USA till stöd för Hongkong-protestanter ha bromsat förhandlingarna om ett Kina-avtal.

Ett bud har kommit på måndagsmorgonen på Opus. Nybildade Ograi bjuder 7:75 kronor kontant per aktie. Lothar Geilen, vd och aktieägare i Opus, deltar i erbjudandet som representerar en premie om cirka 30 procent i förhållande till stängningskurs i fredags.

Opus största ägare RWC anser dock att Ograis budkurs undervärderar Opus och RWC avser i nuläget att inte acceptera erbjudandet, enligt Bloomberg News.

Fastighetsbolaget Fast Partner har meddelat att det planerar att genomföra en emission av stamaktier av serie D samt att notera D-aktierna på Nasdaq Stockholm. Priset väntas bli fastställt inom intervallet 84-88 kronor.

Amerikanska detaljhandlare räknar med en rekordstark "cybermåndag" efter att årets Black Friday ser ut att ha slagit nytt försäljningsrekord, rapporterar BBC och Wall Street Journal.

På svensk front står e-handelsbolaget Boozt fast vid sin helårsprognos, enligt ett pressmeddelande i samband med att Boozt informerar om utfallet av shoppinghelgen Black Friday. Boozt sänkte i mitten av november sin helårsprognos för omsättningstillväxten.

Två bolag gör debut på de mindre listorna på måndagen, Adventure Box Technology på First North och Amido på Spotlight Stock Market.

Dataspelsteknologiföretaget Adventure Box Technology tillhandahåller en online-plattform där användare själva kan skapa, dela och spela 3D-dataspel. I somras gjorde bolaget en emission där teckningskursen justerat för split var 7:60 kronor.

Amido, som levererar tjänster för att förenkla passageadministrationen för fastighetsägare, gjorde inför listningen en nyemission som tecknades till cirka 50 procent exklusive garanter och 76 procent inklusive garanter. Teckningskursen var 5:50 kronor per aktie eller strax därunder med tanke på den teckningsoption som ingick i varje unit.

Leo Vegas handlas utan rätt till utdelning om 0:60 kronor (en andra del av totalt 1:20 kronor) från måndagen.

Oljepriserna, som sjönk kraftigt på fredagen, har hittills på måndagen bara återhämtat en mindre del av nedgången.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST