ANNONS

Jobbar chefer lika mycket idag som för 70 år sen?

Veckans avsnitt av Påjobbetpodden gästas av Lena Lid Falkman, som forskar inom Ledarskap och Retorik på Handelshögskolan. Bland annat diskuterar vi det här med kontorslandskap, var presterar man egentligen bäst? Och jobbar vi mer eller effektivare i dagens arbetsliv, än vi gjorde 1951?

I rapporten ”Framtidens kontor” står Lena som medförfattare tillsammans med en rad forskare, finansierade av Vinnova. Lena Lid Falkman har i rapporten tittat på ledarskapsfrågor - hur fungerar egentligen nutidens ”gränslösa arbete”, det vill säga att vi idag kan sitta var som helst och när som helst arbeta under dygnets alla timmar? Jobbar chefer mer och framförallt effektivare idag? 

“Vi gjorde en tidsstudie och till vår hjälp fick vi sex chefer att logga all sin tid via en app under fyra veckor. Vi härmade en studie som gjordes 1951, skillnaden var att vår inte gjordes via papper och vi var även tvungna att lägga till “multi-tasking”, för det fanns inte då”, säger Lena Lid Falkman. 

Studien visade att cheferna 1951 jobbade ganska exakt lika mycket tidsmässigt som cheferna idag. I genomsnitt arbetade en chef 8:43 timmar per dag, varav 63 procent i möten, ganska precis lika mycket som cheferna år 1951. 

“Arbetsuppgifterna är då som nu, väldigt fragmenterade och varierat, högt och lågt. Allt ifrån en brandutryckning till att vart ska företaget vara om 10 år”, säger Lena.

Mer om rapporten och Lenas kloka tankar om ledarskap hör du i veckans avsnitt! 

Påjobbetpodden är en av Sveriges största ledarskapspoddar och drivs av bolaget Wise Consulting, som är experter på utveckling av organisationer och människor. Du hittar fler avsnitt där poddar finns!


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST