ANNONS
En av Jaguars mest ikoniska modeller E-type, och I-PACE, som inleder en ny eldriven era.

Så skapas en klassiker – historien om Jaguar

Klassiskt hantverk, sofistikerad design och tekniska innovationer. Det är receptet som gjort många modeller från Jaguar till odödliga klassiker. Nu är det dags för nästa kapitel i berättelsen om det brittiska bilföretaget. Och det ser ut att bli det mest spännande hittills.

Läs mer om Årets Bil Jaguar I-PACE

Swallow Sidecar Company. Så hette det företag som startades av de två motorcykelentusiasterna William Lyons och William Walmsley 11 september 1922. Deras idé var att bygga sidovagnar till motorcyklar, men de övergick snart till att producera karosser till bilar. Nästa steg blev att utveckla helt egna bilar och 1931 introducerades en egen modellserie med namnet SS. Varumärket Jaguar användes för första gången 1935.

Tekniska innovationer

Jaguar fick snabbt en speciell status i bilvärlden, mycket tack vare bil tillverkarens skickliga hantverkare – en tradition som vårdas ömt än i dag.
Jaguar har också alltid förknippats med en design som både är sofistikerad och atletisk och med nya tekniska innovationer. Här har det långvariga engagemanget inom motorsporten spelat en avgörande roll.

Jaguar I-PACE

Jaguar I-PACE en helt eldriven bil. Bilen är fyrhjulsdriven och effekten anges till 400 hk. 0–100 km/h går på 4,8 sekunder, det gör den till en av de accelerationssnabbaste modellerna någonsin från Jaguar.

Förutom titeln Årets Bil har Jaguar I-PACE också utsetts till Årets Elbil i Sverige och Årets Bil i Norge – världens elbilsland nr 1.

Boka provkörning

Tack vare kunskaperna från tävlingsverksamheten har Jaguar kunnat utveckla körglada bilar med bra vägegenskaper och hög komfort. Motorsporten har också drivit på utvecklingen av starka och bränsleeffektiva motorer och nya typer av chassikomponenter. Nya lösningar för att spara vikt har också varit ett signum för Jaguar, bland annat har tillverkaren länge legat långt framme med att använda aluminium i sina konstruktioner.

I-PACE inleder ny era

När nu bilvärlden har ställts inför nya utmaningar, bland annat att ställa om från fossila drivmedel, visar Jaguar återigen att man fortfarande ligger i utvecklingens framkant.
Den senaste modellen I-PACE är en helt eldriven SUV med två elmotorer. Modellen är snabb som en sportbil, 0–100 km/h går på 4,8 sekunder.

Den är dessutom fyrhjulsdriven för perfekt framkomlighet på alla underlag. Jaguar I-PACE har ett litiumjonbatteri på 90 kWh med 432 celler. Batteriet  går att ladda på flera sätt, med DC snabbladdning (100 kW) kan batteriet till exempel laddas från 0 till 80 procent på bara 45 minuter. Hemma kan samma laddning uppnås på lite drygt tio timmar med en AC-väggbox på 7 kW.

Utsågs till Årets Bil

Som ett kvitto på hur långt Jaguar kommit belönades I-PACE nyligen med den prestigefyllda utmärkelsen Årets Bil. Bakom priset, som delades ut på den stora bilsalongen i Genève, står en jury bestående av 60 motorjournalister från olika länder som under året noga testat och utvärderat marknadens bästa bilar för att komma fram till en segrare. Jaguar I-PACE har lanserats i Sverige och finns nu tillgänglig för både privat- och företagskunder med korta leveranstider.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST