Fotograf: Pexels

Så långt fraktas dina fria returer

Varorna du returnerar kan färdas så långt som 236 mil.

Att handla på nätet blir alltmer populärt – och ofta beställer vi hem fler varor än vi egentligen behöver. Framför allt när det gäller kläder och skor klickar vi ofta hem fler varor än vi behöver, och e-handelsbolagen erbjuder smidiga, kostnadsfria returer.

Men de fria returerna kostar på miljön och klimatet. Många av paketen som returneras färdas dessutom inte alltid direkt tillbaka till det lager de skickades från, utan tar långa omvägar. Det visar en stor granskning som Breakit gjort.

Breakits reporter beställde hem varor från fem stora e-handelsaktörer och skickade sedan tillbaka paketen med gps-sändare. Det visade sig att endast två av fem paket hamnade i Sverige, medan två hamnade i Tallinn och ett färdades ända till Polen – hela 236 mil.

I Estland och Polen, där arbetskraften är billig, finns företag som specialiserat sig på att hantera alla de paket vi konsumenter i Sverige skickar tillbaka.

Sammanlagt har Breakit granskat 32 e-handlare. Av dem är det fem bolag som skickar sina returer utomlands, däribland Ellos, Nelly och Sportamore.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST