Fotograf: Fredrik Sandberg / TT

Små rörelser på Stockholmsbörsen – medicinteknikbolaget rasar

Stockholmsbörsen öppnar svagt nedåt, 0,1 procent, men vände strax knappt över nollan.

I USA stängde börserna omkring oförändrade nivåer på tisdagen. Även i Asien har det varit förhållandevis små rörelser på onsdagsmorgonen i avsaknad av nya nyheter i handelskonflikten mellan USA och Kina.

OMXS30-index steg 0,11 procent strax efter klockan 9. 

Bland svenska bolagsenheter skickade Raysearch, en leverantör av dosplanerings- och onkologiinformationssystem, på tisdagskvällen ut en vinstvarning. Pareto Securities har med hänvisning till vinstvarningen sänkt sin rekommendation för Raysearch till behåll från köp. Riktkursen sänks till 144 från 180 kronor. Raysearch rasar 17,8 procent.

Den försäljning av aktier i Munters som största ägaren Nordic Capital aviserade efter börsstängning på tisdagen gjordes till kurs 43:50 kronor per aktie. Jämfört med stängningskursen 46:26 på tisdagen innebär det en rabatt på 6,0 procent. I och med affären sjunker Nordic Capitals ägarandel från 36,5 procent till knappt 15 procent. FAM, som är kopplat till Wallenbergstiftelserna, köpte 7 procent av aktierna i Munters via placingen. FAM:s ser därmed ut att bli största ägare i Munters med 21,1 procent av aktierna.

Morgonens rapportskörd i urval:

  • Securitas redovisade ett rörelseresultat före avskrivningar, ebita, på 1.574 miljoner kronor för det tredje kvartalet 2019. Det var strax över prognoserna i Infront Datas snittestimat som låg på 1.516 miljoner kronor.
  • Installationsbolaget Bravida redovisar ett rörelseresultat för det tredje kvartalet 2019 på 276 miljoner kronor mot väntade 296 miljoner kronor enligt Bloombergs analytikersammanställning. Nettoomsättningen minskade till 4.638 miljoner kronor jämfört med analytikersnittet på 4.791 miljoner kronor. Bravida har även beslutat att omstrukturera sin Stockholmsverksamhet, då delar av den haft lönsamhetsproblem under en tid.
  • Säkerhetskoncernen Gunnebo redovisar ett rörelseresultat på 75 miljoner kronor för det tredje kvartalet 2019 (88). Nettoomsättningen ökade dock till 1.373 miljoner (1.303). Kvartalet inkluderade ett antal jämförelse störande och liknande poster. Ebita-resultatet uppgick till 92 miljoner kronor och var i linje med föregående år.
  • Kycklingföretaget Scandi Standard hade en försäljningstillväxt på 12 procent och det justerade rörelseresultat ökade till 125 miljoner kronor (102), motsvarande en marginal på 4,9 procent (4,5). Prisökningar och underliggande försäljningstillväxt uppges ligga bakom omsättningsökningen.
  • Stendörrens resultat efter skatt minskade till 57 miljoner kronor för det tredje kvartalet 2019 (163). Även driftsöverskott och förvaltningsresultat minskade. Hyresintäkterna och nettouthyrningen ökade dock i kvartalet.
  • Bettingbolaget GIG, Gaming Innovation Group, redovisar ett ebitda-resultat på 2,7 miljoner euro (5,0) för det tredje kvartalet. Bolaget meddelade också att Richard Brown, tidigare COO, blir ny vd.
  • Vård- och diagnostikbolaget Medicover redovisar ett resultat efter skatt på 6,3 miljoner euro för det tredje kvartalet 2019 (6,7). Rörelseresultatet blev 14,3 miljoner euro (8,6) och rörelsemarginalen var 6,7 procent (5,1). Det förbättrade rörelsemarginalen uppges "spegla skaleffekter och effektivitet i båda divisionerna av bolaget, Healthcare Services och Diagnostic Services.

Bland morgonens rekommendationsändringar:

  • Nordea Markets höjer sin rekommendation för Pandox till köp från behåll. Riktkursen är 222:00 kronor.
  • Nordea Markets höjer sin rekommendation för Hoist till köp från behåll. Riktkursen är 58:00 kronor.
  • Handelsbanken Capital Markets sänker sin rekommendation för Pandora till behåll från köp. Riktkursen är 300 danska kronor. Aktien i smyckesbolaget backade med nästan 18 procent till 280 kronor på tisdagens Köpenhamnsbörs.

För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST