Fotograf: Unsplash

EU kan inrätta nytt myndighetsorgan – för att bekämpa penningtvätt

EU har redan tillsynsmyndigheten European Banking Authority.

EU kan komma att inrätta ett nytt oberoende myndighetsorgan för att bekämpa penningtvätt, enligt Financial Times som fått ta del av ett förberett uttalande inför december-mötet.

I uttalande anges det att EU:s finansministrar ska ge EU-kommissionen mandat att rekommendera en ny tillsynsmyndighet med "direkt makt" att bekämpa penningtvätt.

Det nya övervakningsorganet skulle se till att finansiella institutioner agerar i enlighet med EU:s regleringar kring kundkännedom.

Europa har på senare tid skakats av en rad penningtvättsskandaler, däribland de okända 200 miljarder dollar som flödade genom Danske Banks estniska filial och oegentligheterna på lettiska ABLV som sedan dess ansökt om frivillig likvidation. Nederländska ING har fått betala 775 miljoner euro för sina brister i att bekämpa penningtvätten och Swedbank riskerar sanktioner för penningtvättsbrister i Baltikum.

EU har redan tillsynsmyndigheten European Banking Authority men den har kritiserats av EU-parlamentets ledamöter för svagt agerande gällande de senaste skandalerna.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST