Fotograf: Unsplash

Kvinnliga vd:ar straffas hårdare för etiska fel

Kvinnor förväntas dessutom vara lättare att tycka om, mer känsliga och stöttande än män.

Kvinnliga vd:ar tenderar att dömas hårdare om de begår etiska misstag än deras manliga motsvarigheter. Det föreslår författarna till en artikel i Journal of Personality and Social Psychology.

"Kvinnor straffas hårdare för etiska överträdelser på grund av ihållande könsroller som tenderar att kategorisera kvinnor som mer kollektivistiska än män", säger huvudförfattaren Nicole Votolato Montgomery från University of Virginia.

Hon menar att kvinnor förväntas vara lättare att tycka om, mer känsliga och stöttande än män.

Nicole Montgomery och hennes medförfattare har genomfört tre experiment som designats för att mäta hur vd:ars kön påverkar människors uppfattning om företaget de leder efter att ett produktfel inträffat eller etiskt misstag begåtts.

Experimenten visade att kvinnor straffas hårdare för etiska misstag, till och med när de har samma titel och position som deras manliga kollegor. Enligt Nicole Montgomery och hennes medförfattare är forskningen viktig eftersom vd:ar i allt högre utsträckning agerar som representanter för krisande företag. 

Läs även: Icas vd: "Jag skulle vilja ruska om dessa män och säga: Ni anar inte hur bra ni har det"


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST