Fotograf: Mostphotos

Allt om dagens rapportfest – ståljätten rasar

Stockholmsbörsen backar 0,3 procent på den rapportintensiva onsdagsmorgonen. 

Inget stöd fanns att hitta i gårdagens USA-börs som föll under tisdagkvällen efter svaga rapporter och motgångar i brexitförhandlingarna.

Premiärminister Boris Johnson förlorade på tisdagen den andra omröstningen gällande tidsplanen, vilket gör det praktiskt taget omöjligt att få igenom brexit till den 31 oktober, rapporterade Bloomberg News.

OMXS30-indexet öppnar ned 0,3 procent. Blickarna riktas mot bankaktier, där Swedbank, SEB och Handelsbanken har släppt kvartalsrapporter under morgonen.

Handelsbankens rörelseresultat blev 4.641 miljoner kronor för det tredje kvartalet, vilket kan jämföras med förväntade 5.258 miljoner kronor, enligt Infront Data. Resultatet belastades med omstruktureringskostnader på 900 miljoner kronor. Borträknat eo-posterna var resultatet starkare än väntat, bland annat på tack vare lägre kreditförluster. Handelsbankens räntenetto låg i linje med förväntningarna. Banken stiger 0,3 procent i börsöppningen.

Swedbanks rörelseresultat för det tredje kvartalet kom in lägre än väntat och bankens nya vd Jens Henriksson påpekar att banken måste "gå till botten" med penningtvättsanklagelserna och åtgärda bristerna, något som drivit upp kostnaderna under kvartalet. Kostnader för eventuella böter går dock ännu inte att uppskatta, sade han vid en presskonferens. Swedbank backar omkring 3 procent.

SEB:s räntenetto steg till 5.983 miljoner kronor i det tredje kvartalet, jämfört med 5.692 miljoner kronor kvartalet före. Analytikerna väntade sig ett lägre räntenetto på 5.790 miljoner kronor, enligt Infront Datas snittestimat. 

"En positiv volymeffekt på utlåningen motverkades delvis av en negativ marginalutveckling", skriver SEB.

SEB stiger 0,1 procent vid börsens öppnande.

Ståltillverkaren SSAB rasar 5 procent efter att ha rapporterat ett justerat rörelseresultat om 300 miljoner kronor, klart under väntade 444 miljoner. Fyra av fem affärsområden var svagare än väntat, med Europa som svagaste kort i spåren av högre järnmalmspris och lägre försäljningspriser.

Kraft- och automationsbolaget ABB redovisade ett rörelseresultat på 806 miljoner dollar för det tredje kvartalet, vilket kan jämföras med analytikernas snittförväntningar om 794 miljoner kronor, enligt Infront Data. Aktien stiger 1,5 procent.

Ur morgonens nyhetsflöde har streamingbolaget Nent ingått ett avtal med norska Telenor om att slå samman Viasat Consumer.

"Sammanslagningen kommer att generera betydande aktieägarvärde och ligger helt i linje med vår strategi att fokusera på de avsevärda möjligheter vi ser på den snabbväxande streaming-sektorn", kommenterade Nents vd Anders Jensen.

Fastighetsbolaget SBB gör en riktad nyemission till Kungsledens största ägare, Gösta Welandson, enligt ett pressmeddelande. Gösta Welandson har tecknat för 400 miljoner till kursen 22:00 kronor per aktie, runt 10 procents premie jämfört med stängningskursen på tisdagen.

Gymkedjan Sats kommer att börsnoteras till kursen 23:50 på Oslobörsen, vilket är i botten av det indikativa intervallet 23:50-28 kronor, framgår av ett börsmeddelande.

Senare under handelsdagen väntas rapporter från bland annat:
Lifco (11.30)
Veoneer (12.00)
Beijer Electronics (13.00)
Nobia (13.00)
Nolato (14.00)


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST