Fotograf: Pressbild Visit Stockholm

Lista: Sverige har bäst anseende i världen

På andra plats kommer Schweiz. 

Sverige har utsetts till landet med bäst anseende i hela världen, för andra året i rad. Det skriver Forbes.

Det är Reputation Institute som genomför rapporten över länder i världen med bäst anseende. Studien heter Country RepTrak och bygger på intervjuer som gjordes i mars och april med 58 000 personer från G8-länderna: Frankrike, Italien, Japan, Kanada, Ryssland, Storbritannien, Tyskland och USA. 

Sverige följs av Schweiz, Norge och Finland på listan. Längst ner återfinns Irak, Iran, Pakistan och Saudiarabien (i stigande ordning).

Faktorer som etik och låg korruption påverkar ett lands anseende. Studien visar att Sverige utmärker sig särskilt när det gäller effektivt statsskick, goda levnadsförhållanden och ekonomisk stabilitet. Dessutom uppfattas svenskarna som trevliga och välkomnande och Sverige anses vara ett säkert land att vistas i. 

"Det är inte undra på att Sverige rankas som nummer 1, eftersom landet har gjort ett otroligt jobb med att berätta om sig självt", säger Stephen Hahn-Griffiths på Reputation Institute. 

"Att Sverige betraktas som det land i världen med bäst rykte är naturligtvis en oerhörd tillgång", säger Madeleine Sjöstedt, generaldirektör för Svenska institutet.

"Ju fler positiva associationer andra har av Sverige desto bättre förutsättningar för handel, internationellt samarbete, investeringar, och attraktion av internationella studenter och turism. Det är i sin tur en förutsättning för att Sverige ska vara konkurrenskraftigt även framöver." 

Här är topp 10 länderna med bäst anseende i världen:

1. Sverige

2. Schweiz

3. Norge

4. Finland 

5. Nya Zealand 

6. Kanada

7. Danmark

8. Australien

9. Nederländerna 

10. Irland 

Läs även: Här är utländska turisters Googlingar om Sverige


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST