Fotograf: Pressbild

Budstrid blåser upp kring Ving

Kinesiska konglomeratet Fosun är i samtal om att köpa researrangören Ving, enligt norska Finansavisen.

Det finns förutsättningar att en budstrid kan bryta ut om konkursade Thomas Cooks skandinaviska enhet, där bland annat Ving ingår, rapporterar norska Finansavisen med hänvisning till källor. Utöver svenska kapitalfonden Triton Partners ska Thomas Cooks kinesiska majoritetsägare Fosun gett sig in i leken.

Därmed ser Fosun ut att snuva riskkapitalbolaget Triton på Ving, som tillhör den nordiska och lönsamma delen inom konkursade Thomas Cook-koncernen.

Enligt uppgifter till Finansavisen hade Fosun senast kontakt med Ving vid dess huvudkontor i Stockholm på tisdagen. Mötena har varit frekventa, uppges det.

Fosun har de finansiella musklerna för att driva igenom en affär. Balansräkningen är drygt 99 miljarder dollar stor och saknar skulder.

Tritons intresse för Ving kommer när man redan har en portfölj på 40 bolag värda tillsammans 15,6 miljarder euro. Ett av dessa är resebolaget Sunweb Group i vilket ett intåg gjordes strax före julen 2018.

Finansavisen rapporterar att Thomas Cooks svensknorska enhet, Ving, men Berlingske rapporterar att även den danska enheten Spies och finländska Tjäreborg, finns med i budsnurran.

För Ritzau bekräftar Spies att hela den skandinaviska enheten är till försäljning. Thomas Cook kollapsade i slutet på september efter en lång tid av skuldbekymmer. Koncernens skandinaviska enheter har dock varit lönsamma och gått med vinst.

”Det finns mycket högt intresse i marknaden för att ta över både Spies och de övriga skandinaviska systerbolagen Ving och Tjäreborg samt Thomas Cook Airlines Scandinavia”, sade Spies kommunikationschef Lisbeth Nedergaard.


Läs även: Uppgifter: Triton överväger köpa Thomas Cooks bolag i Norden


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST