Fotograf: pressbild

Kinesiska telekomjättens försäljning steg 24% – trots svartlistning

Telekomtillverkaren Huawei, som är Apples och Samsungs främsta konkurrent inom smartphones och Ericssons och Nokias största rival inom nätverksutrustnin, fortsätter växa.

Huawei har fortsatt lyckats växa starkt trots svartlistningen av Trumpadministrationen i USA, som anser att bolaget utgör ett nationellt säkerhetshot och möjliggör spionage utomlands för kinesiska staten. Försäljningen har ökat med 24,4 procent under årets första nio månader, framgår av en kvartalsredogörelse.

Telekomtillverkaren Huawei, som är Apples och Samsungs främsta konkurrent inom smartphones och Ericssons och Nokias största rival inom nätverksutrustning, uppnådde en omsättning på motsvarande 850 miljarder kronor från januari till september månads utgång.

På nätverkssidan har över 60 kommersiella 5G-kontrakt tecknats med globalt och över 400.000 antennenheter för 5G har sålts. Försäljningen av smartphones ökade samtidigt med 26 procent till 185 miljoner enheter i perioden, trots månader av kontroverser och osäkerheter kring kontrakt med amerikanska tillverkare av nödvändig elektronik och mjukvaror.

Huawei har uppskattat kostnaden från den amerikanska svartlistningen till omkring 10 miljarder dollar, delvis orsakat av att Google dragit sig tillbaka från avtal gällande det dominerande operativsystemet Android, som Huawei nyttjar i stora delar av världen. Svartlistningen renderade i branta kursfall för flera av Huaweis chipleverantörer, bland annat Intel, Micron, Broadcom och flera av de europeiska konkurrenterna i sektorn.

Telekombolaget är Kinas största bolag och anklagelserna mot bolaget har varit många. Den pågående handelskonflikten mellan USA och Kina har bland annat utgångspunkt i påståenden om att kinesiska statligt sponsrade bolag, bland annat Huawei, stjäl amerikanskutvecklad teknologi och därigenom gynnas på ett konkurrenshämmande sätt.

Huawei investerar nu stora medel inom egen utveckling för att inte riskera att bli beroende av den amerikanska regeringens godkännande för att göra affärer om svartlistningen blir långvarig.

Bolaget har slagit ifrån sig påståenden om oegentligheter och stölder som hörts från bland annat Motorola och Cisco Systems samt tillbakavisat amerikanska regeringens slutsatser som grundlösa.

Läs även: Huaweichefen om krisen i kinesiska telekomjätten: ”Det gör oss bara starkare”


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST