Fotograf: Pxhere

Snart kan du hyra Lego – om leksaksjättens hållbarhetslösning träffar rätt

Lego är under stor press att ändra sitt hållbarhetsarbete.

Hyra legobitar och lämna tillbaka dem när barnen tröttnat - det skulle kunna vara en vinnande framtidsmodell, enligt ledningen för den danska leksaksjätten Lego.

Det rapporterar Financial Times.

Liksom andra leksaksproducenter försöker Lego anpassa sig till konsumenternas önskningar om mer miljövänliga produkter. Tim Brooks, som är ansvarig för hållbarhetsfrågor på Lego, säger till tidningen att företaget är "helt öppet" för tanken på en uthyrningsmodell. Frågan är bara hur lönsamt det kan tänkas bli.

"Vi måste börja vid den punkt som berättar vad fördelarna är för konsumenten. Det är det vi undersöker för närvarande. Det är möjligt att det fungerar, men det finns vissa tekniska hinder", sade Tim Brooks vid en konferens i London i förra veckan.

Hindren inkluderar bland annat den stora komplexitet som finns särskilt i större Legobyggen, där de största kan innehålla tusentals småbitar.

"Hur stora är chanserna att ge alla dem till ett åttaårigt barn och sedan få tillbaka samtliga efteråt?", sade Tim Brooks.

Som företag är Lego under extra stor press, då dess produkter nästan uteslutande består av plast. Företaget har lovat att fasa ut plast baserad på fossila bränslen fram till 2030, men bortsett från vissa mindre framgångar med legobitar som föreställer träd och blommor söker Lego fortfarande efter ett plastsubstitut som erbjuder vad företaget kallar "kopplingskraft" - att det är lätt att sätta ihop bitarna och lika lätt att dra isär dem.

Läs även: Legofamiljen köper underhållningsjätten för över 60 miljarder kronor


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST