Fotograf: Rickard Kilström

Altered, Einride och Epishine – här är Sveriges vassaste bolag just nu inom energiinnovation

Vinnarna av 2019 års E-prize har utsetts.

Det var för elfte året i rad som E.ON och Veckans Affärer på torsdagskvällen belönade de allra smartaste svenska energiinnovationerna i kategorierna förnybar energi, energieffektivisering och hållbara transporter.

Genom åren har bolag som Climeon, SaltX, Ferroamp och Greater Than prisats.

Årets vinnare i kategorin Energieffektivisering är Altered som med sin vattenkransteknik ser till att vatten används mycket mer effektivt.

Juryns motivering lyder:

”Minskad klimatpåverkan, energiförbrukning och vattenanvändning – det är tre gigantiska utmaningar vi står inför. Man svarar upp mot alla tre, samtidigt som det nästan inte kräver någon förändring av vare sig beteende eller utrustning.”

Läs mer: Altered: ”Genom samarbetet med Ikea når vi tre miljarder människor redan nästa år”

Vinnaren i kategorin Förnybar energi är Epishine som utvecklar resurseffektiva, billiga och skalbara solceller helt av organiskt material.

Juryns motivering lyder:

”Resurseffektivt, skalbart och billigt. Med en revolutionerande tillverkningsprocess och med sikte på en imponerande mångfald användningsområden står företagets organiska solceller efter 30 års forskning nu på tröskeln till genombrott.”

Läs mer: Organiska solceller ändrar allt – integreras i byggmaterialet

Vinnaren i kategorin Hållbara transporter är Einride med sina batteridrivna självkörande bilar koordinerade av ett ruttplaneringssystem.

Juryns motivering lyder:

”Uppstickaren som slår de stora drakarna på fingrarna, såväl transport- som techjättarna. Utan vare sig teknisk eller kulturell ryggsäck att släpa på har de med sin intelligenta transportlösning med fokus på mjukvaran tagit täten i racet mot elektriska förarlösa transporter.”

Läs mer: Förarlösa el-lastbilen som redan rullar ute på vägarna

Det var också Einride som tog hem ”Folkets E-Prize” som röstats fram av Veckans Affärers engagerade läsare. Med 24,2 procent av rösterna blev Einride läsarnas vinnare, tätt följd av Friendly Building som fick 21,2 procent av rösterna och med Nilar på en tredje plats med 12,1 procent av rösterna.

Timmarna innan gårdagens prisutdelning stod det också klart att den svenska lastbilsutmanaren Einride tagit in 247 miljoner färska kronor från bland annat riskkapitalbolaget EQT Ventures, stiftelsen Norrsken och telekomjätten Ericssons investeringsgren, Ericsson Ventures samt Nordic Ninja, en deep tech-fokuserad fond som backas av bla japanska Panasonic och Honda. 

Läs mer: Svenska ellastbilsuppstickaren tar in ny finansiering – i hundramiljonersklassen

Juryn för E-prize 2019 består av:
Johanna Lakso, vd Powercircle
Christian Roos, head of strategy & innovation, E.ON
Lisa Ericsson, chef KTH Innovation
Mattias Goldman, chief sustainability officer, Sweco
Per Olof Lindsten, digitalchef Veckans Affärer


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST