Fotograf: Pressbild Volvo

Volvo Cars och Geely slår ihop motorerna

Samarbetet innebär 3 000 nya Volvoanställda.

Biltillverkaren Volvo Cars och Geely bildar ett gemensamt bolag för förbränningsmotorer för att klara satsningen på elektrifiering.

”Hybridbilar behöver de bästa förbränningsmotorerna. Den nya enheten kommer att ha resurser, omfattning och expertis för att utveckla dessa drivlinor kostnadseffektivt”, säger Håkan Samuelsson, Volvo Cars vd och koncernchef, i pressmeddelandet.

Det nya bolaget beräknas kunna ge 3 000 anställda på Volvo Cars och omkring 5 000 anställda på Geely nya jobb inom bland annat forskning och utveckling, tillverkning, IT- och finansfunktioner. Inga personalnedskärningar väntas, enligt ett pressmeddelande.

Satsningen gäller både produktion och utveckling och tanken är att det nya bolaget ska leverera förbränningsmotorer till koncernens alla märken, Geely Auto, Proton, Lotus, Lynk & Co och London EV, men även till andra biltillverkare utanför koncernen.

Planerna för den nya verksamheten håller nu på att utvecklas och är föremål för fackförhandlingar samt godkännanden av styrelser och relevanta myndigheter.

Läs även: Nu satsar Volvo-ägaren på självkörande elflygtaxi


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST