ANNONS

Stor handel i globalfonder under tredje kvartalet

Globalfonder var den kategori fonder som var mest populär att handla med bland Fondabs kunder under tredje kvartalet. Det framgår av statistik över de 20 mest handlade fonderna.

Tittar man på hela kvartalet kan vi se att hälften av de topp 20 mest handlade fonderna var globalfonder, flest aktiefonder men även globala index och räntefonder. Handeln var i övrigt brett fördelad mellan olika fondtyper. Vad som istället utmärkte sig var att en handfull fondbolag hade flera fonder med i statistiken när vi även tittar på de mest köpta och sålda fonderna, två exempel är Handelsbankens Fonder AB med flera fonder på båda listorna och Öhman Fonders Obligationsfond.

Handelsbankens fonder AB var det fondbolag som såg flest köp- och säljordrar under kvartalet när vi tittar sammanlagt på Fondabs alla partners slutkunder. På topp tio mest köpta fonder fanns deras Råvarufond, Handelsbankens  Fonder AB Sverige OMXSB Index. Båda dessa samt deras Global Småbolag Index Criteria fanns även med när vi tittar på topplistan över flest säljordrar. 

Handelsbankens fonder har visat sig vara populära genom stark indexförvaltning med en tydlig hållbarhetsprofil. Sparare har de senaste åren börjat titta mer på förvaltningsavgifterna i sitt sparande och där har indexförvaltning med låga avgifter tagit stora steg framåt. Handelsbanken har tagit vara på denna trend och dessutom adderat hållbarhetskriterier som inte är standard för indexfonder och det är tydligt att denna kombination uppskattas av spararna. 

Det fondbolag som hade flest fonder med på mest handlade fonderna, sett till volym var Spiltan Fonder, där deras Högräntefond toppar listan. SPP fonder hamnar tvåa på listan med tre fonder med på topp 20 listan, Aktiefond USA, Emerging Markets SRI och deras Sverige Plus.

Spiltan Fonder har under flera års tid varit ledande på ränteförvaltning i Sverige och Norden. Deras Räntefond Sverige är populär som likviditetsalternativ i portföljer där cash idag genererar noll i avkastning. Samtidigt har deras nordiska företagsobligationsfond Spiltan Högräntefond varit framgångsrik på att leverera god avkastning även under dessa lågräntemiljöer och har skapat alternativ till aktiemarknaden för spararna.      

De mest handlade fonderna hos Fondabs alla partners

Fondbolag

Fond

Spiltan Fonder

Högräntefond

Morgan Stanley

Global Opportunity Fund

Spiltan Fonder

Räntefond Sverige

Spiltan Fonder

Aktiefond Investmentbolag

Swedbank Robur

Access Global

Öhman Fonder

Obligationsfond

SPP Fonder

Aktiefond USA

Cliens Kapitalförvaltning AB

Cliens Småbolag

Didner & Gerge

Global

Carnegie Fonder

Sverigefond

SPP Fonder

Emerging Markets SRI

Handelsbanken Fonder AB

Global Index Criteria

Spiltan Fonder

Enkel

Danske Invest

Globala Realräntor

Handelsbanken Fonder AB

Råvarufond

JPMorgan

JPM Global Corporate Bond Fund SEK (Hedged)

Spiltan Fonder

Globalfond Investmentbolag

Handelsbanken Fonder AB

Global Småbolag Index Criteria

Goldman Sachs Asset Management

GS Global High Yield Portfolio

SPP Fonder

Sverige Plus


Statistik från Fondab AB som är Sveriges största fondplattform. Fondab erbjuder både privatkunder, företagskunder samt institutionella kunder en fullständig IT infrastruktur för automatiserad fondhandel. Fondab äger fondhandelsplatsen Fondmarknaden.se. Statistiken är hämtad från Fondmarknaden.se och Fondabs samtliga partners.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST