Fotograf: Privat / Pexels

”Att avstå från att flyga är en av de viktigaste sakerna du som enskild individ kan göra för klimatet”

Trots att vi befinner oss i en akut klimatkris fortsätter många svenskar att flyga på semester. Det beror inte på att vi inte bryr oss, utan på att vi människor gör som alla andra. Fördelen med detta beteende är att om tillräckligt många börjar agera, kan en förändring gå fort, skriver Maja Rosén, ordförande i organisationen Vi håller oss på jorden.

Flyget är för många svenskar den enskilt största utsläppskällan. Bara genomsnittssvenskens årliga semesterresa till Spanien släpper ut över ett ton växthusgaser, vilket är den mängd vi behöver minska våra utsläpp till per person om vi ska lyckas undvika en klimatkollaps. 

Att flyget bara står för några procent av världens totala utsläpp beror på att så få människor i världen flyger. Uppskattningsvis har 80 procent av världens befolkning aldrig någonsin suttit i ett flygplan. Om alla i världen skulle unna sig en årlig Thailandsresa skulle de globala utsläppen öka med närmare 40 procent, när de i själva verket behöver halveras det kommande decenniet.

Läs även: Jag tog tåget till Alperna när resten av familjen flög – och är 6 byten senare beredd att göra det igen

Att avstå från att flyga är alltså en av de viktigaste sakerna man som enskild individ kan göra för klimatet. En ännu större effekt ligger i hur det här beslutet påverkar omgivningen. Att se att andra är beredda att faktiskt göra en förändring är ett mycket effektivt sätt att få fler att vakna upp och inse att vi inte kan fortsätta leva som idag. Att Greta Thunberg har lyckats få människor över hela världen att förstå klimatkrisens allvar beror inte bara på att hon är en oerhört skicklig talare, utan på att hon även med sitt agerande visar vad som krävs.

Genom kampanjen Flygfritt 2020 har vi svenskar en chans att visa varandra, våra politiker och resten av världen att vi är många som är beredda att förändra vår livsstil. Nu har vi möjlighet att visa resten av världen att det går att komma överens om att tillsammans göra en klimatinsats genom ett flygfritt år. Redan nu finns ett stort internationellt intresse för kampanjen och lyckas vi nå målet om 100 000 anhängare kommer det att ge följdeffekter världen över.

Att sluta flyga kommer självklart inte att lösa klimatkrisen i sig. Ska vi lyckas med det behövs en total systemomställning. Men om vi ska uppnå de politiska lösningar som behövs i tid behöver fler vara med och kräva dem. Och den som inte har insett klimatkrisens allvar kommer inte heller att kämpa för att lösa den. Därför måste vi som har gjort det gå före och visa vägen, och vi måste våga prata om klimatet.

Nu på lördag den 5 oktober är det dags för Stora flygpratardagen. Då pratar vi tillsammans om flyg och klimat över hela landet. Prata med någon i din närhet eller följ med oss ut och kampanja på stan. Argument och strategier hittar du på flygpratarguiden.se. Att så många fortsätter att flyga beror inte på att de inte bryr sig. De flesta är beredda att förändra sin livsstil när de inser hur akut läget är och betydelsen av deras eget agerande. Det finns alltså en mängd klimatkämpar därute som bara väntar på att komma igång.

Vi har hjälpts åt att förneka klimatkrisen i evigheter – nu är det hög tid att vi hjälps åt att vakna upp.

Maja Rosén
Ordförande, Vi håller oss på jorden

Mer om Maja Rosén: Bytte läkarlinjen mot kampanjen Flygfritt 2019 – ”Jag är tacksam för att klimatförändringen fått mig att leva här och nu”