Fotograf: Mostphotos

Statistikbesvikelser väntas tynga börsen

Stockholmsbörsen ser ut att inleda något nedåt på onsdagen i spåren av de svaga siffror över inköpschefsindex från industrin som kom dagen före.

Omkring klockan 8.30 var terminerna för CAC40 i Paris och DAX i Frankfurt ned med 0,3-0,4 procent. Förhandeln hos IG indikerade en öppning 0,3 procent nedåt för Stockholms OMXS30-index.

I USA på tisdagen backade börserna sedan de negativa ISM-siffrorna lagt band på den initial uppgången. Dow Jones storbolagsindex stod vid stängning på minus 1,3 procent.

De asiatiska börserna backade överlag i onsdagens handel, med störst nedgångar i Sydkorea som tyngdes av att Nordkorea förefaller att ha avfyrat en ballistisk undervattensrobot, som ska ha hamnat i japanskt vatten. Det är fortsatt helgstängt i Fastlandskina men åter öppet på Hongkongbörsen.

På råvarumarknaden har oljepriset återhämtat en nedgång från kvällen före. Brentoljan i första termin noterades på knappt 59:40 dollar fatet. De amerikanska lagren av råolja minskade med 5,9 miljoner fat förra veckan, visade siffror från branschorganisationen API på tisdagskvällen, enligt Bloomberg News. Lagersiffror från energidepartementet kommer i eftermiddag.

Gapwaves har tagit in 74 miljoner kronor i en riktad nyemission, där kursen blev 29:50 kronor. Aktien, som är listad på First North, stängde på 35:60 kronor på tisdagen och med det som utgångspunkt blev rabatten 17 procent i emissionen.

Academedia meddelar att antalet barn och elever i bolagets tre skolsegment ökade med 3,4 procent i det första kvartalet av det brutna räkenskapsåret 2019/20, jämfört med motsvarande period föregående år.

Sectra handlas från och med onsdagen utan rätt till inlösen i sitt inlösenprogram om 4:50 kronor per aktie, som bolaget har i stället för ordinarie utdelning.

Gamingbolaget THQ Nordiq börjar på onsdagen handlas med nya namnet Embracer på First North.

Traton arrangerar så kallad Innovation Day i Södertälje på onsdagen. Scanias tidigare vd Leif Östling äger inte några aktier i Traton där Scania är en av de stora beståndsdelarna, framgår av en i intervju Dagens Industri. "Inte en enda. Det där är inte moget än", sade Leif Östling.

Från USA i eftermiddag kommer ADP privat sysselsättning för september, som ibland kan ge en hyfsad vägledning inför den officiella jobbstatistiken som publiceras på fredag.

På tisdagen handlades Stockholmsbörsen upp större delen av dagen men däckades vid 16-tiden av amerikanska inköpschefsindex från industrin som kom in klart sämre än väntat på lägsta nivån på över ett decennium.

Sent på tisdagskvällen rapporterade den brittiska tidningen Daily Telegraph att premiärminister Boris Johnson på onsdagen kommer att presentera sin nya plan för brexit. Enligt planen ska Nordirland stanna i EU:s inre marknad till 2025 samtidigt som en tullgräns upprättas mellan Nordirland och Irland.

Den nya rapportperioden startar inom kort. Europeiska bolag är på väg mot den sämsta kvartalsrapportsäsongen på tre år sett till vinst per aktie, med omsättningsfall för första gången sedan början på 2018, enligt en sammanställning av analytikerkonsensus från dataanalysföretaget Refinitiv.

Rekommendationer

  • Credit Suisse har inlett bevakning av Epiroc med rekommendationen neutral och riktkursen på 105 kronor.
  • SEB Equities har sänkt riktkursen för Dometic till 94 kronor från 100. Rekommendationen köp upprepas, enligt Bloomberg.
  • DNB Markets har höjt riktkursen för Hexpol till 92 kronor från 90 kronor. Rekommendationen köp upprepades.
  • ABG Sundal Collier har dragit upp riktkursen för Tieto till 28 euro från 27 euro. Rekommendationen köp upprepades.
  • Kepler Cheuvreux har minskat riktkursen för Trelleborg till 190 kronor från 204 kronor. Köprådet ligger kvar.
  • Spotlightbolaget Litium har tagits upp på bevakning av ABG Sundal Collier. AGB:s DCF-värdering av bolaget ger ett så kallat rimligt värde (fair value) om 11-27 kronor per aktie. På tisdagen stängde aktien på 13:80 kronor.

För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST