Svenskan som bollar med miljarder: ”Sverige är på god väg ta över tronen från Israel som världens startup-nation”

Om Sverige bara kan lösa frågor som uppehållstillstånd och underlättar för privatpersoner att investera i olistade bolag har vi goda möjligheter att ta över tronen från Israel som världens startup-nation. Det hävdar Anna Bergsten som är techinvesterare på fonden Apax Digital med en kassa på drygt 1 miljard dollar.

Retade du ihjäl dig på skolkamraten som knappt hade pluggat inför provet, men med ett förvånat flin ändå hade bäst resultat i klassen?

Personen som på ett fnittrigt sätt berättar om sitt liv så att det närmast låter hattigt, men har gått från framgång till framgång.

Då skulle du säkerligen kunna bli galen på Supertalangen Anna Bergsten eftersom hon är just en sådan person.

Skillnaden med Anna Bergsten är att det inte känns som någon image, utan att hon likt Mowgli i djungelboken är något av ett naturbarn.

Att hon har talang utöver det vanliga visade sig tidigt.

Uppväxt i medelklassfamilj i byn Öglunda på drygt 50 invånare belägen mellan Skara och Skövde, med en pappa som var veterinär och mamma som arbetade på djursjukhus, fick den hästtokiga tjejen hoppa över årskurs fyra.

När hon senare läste international baccalaureate, IB-programmet, på gymnasiet fick hon så bra poäng vid slutproven att det bar hela vägen till Handels i Stockholm.

Då hon under tiden på Handels höll en dragning i en aktieanalystävling inför en jury med bland annat en man från Handelsbanken blev denne så imponerad av analysen av strålteknikbolaget Elekta att hon parallellt med studierna fick deltidsjobb på Capital Markets-avdelningen.

”Tur är egentligen en ackumulering av vad man har gjort. Jag har visserligen lätt för mig, men är också extremt envis, målinriktad och gör jag något gör jag det ordentligt”, säger Anna Bergsten till Veckans Affärer.

Idag arbetar hon som techinvesterare på den globala fonden Apax Digital som har en kassa på drygt 1 miljarder dollar och investerar i bolag med en omsättning på minst 150-200 miljoner kronor.

Med blott fyra personer i London och 12 personer i New York att tillgå vid Apax Digital ska mycket hinnas med.

Fokus på Norden och Israel

Anna Bergsten är dock lycklig över att ha tagit sig bort från skärmen på Goldman Sachs och nu får tillbringa merparten av sin tid med att träffa drivna entreprenörer.

”Mitt jobb går ut på att förstå ett bolags framtidspotential.”

Främsta fokus ligger på relevanta techbolag i Norden och Israel.

Arbetet går bland annat ut på att göra hemläxan kring olika bolag och sedan låta fler inom Apax få tycka till innan ett slutgiltigt investeringsbeslut fattas.

”Vår första investering i Norden gjordes innan jag började och vi har gjort fem investeringar globalt sedan starten av Apax Digital 2017.”

Som den expert hon är på den nordiska techmarknaden betraktar hon regionen som ett Mecka för techbolag.

Och även om Israel alltjämt kallas för startup-nation nummer ett är hon övertygad om att Sverige har goda chanser att ta över den tronen.

”I takt med att alltfler svenska bolag har hunnit blir så stora att man går över till engelska som officiellt språk på kontoret måste politikerna bli bättre på att locka hit utländsk kompetens genom att göra det enklare att få uppehållstillstånd, integreras i samhället och hitta bostad.”

Hon vill också slå ett slag för att likt i Storbritannien göra det lättare för privatpersoner att investera i onoterade bolag.

”I Storbritannien får den som investerar i ett startup-bolag tillbaka upp till 30 procent av investeringen genom skatteavdrag, medan det i Sverige finns väldigt många villkor som styr investeraravdraget.”

Livet började på hästryggen

Livet började mer eller mindre på hästryggen och när hon som femåring fick en bångstyrig häst av mamma försökte hon så gott som varje helg pitcha in andra hästar – som familjen inte hade råd med.

Då hon blott ett par år senare fick syn på en lista i Svenska Dagbladet över vd:ar som tjänar mest i Sverige insåg hon att hon måste bli vd för att ha råd med sitt stora hästintresse, och så småningom insåg hon att vägen till vd-posten ofta bar via Handels i Stockholm.

När hon stod vid vägskälet om hon skulle satsa på en karriär inom hästsporten – hon hade bland annat kommit fyra i SM – insåg tjejen som gärna löste saker på egen hand att en storsatsning på hästsporten skulle göra henne alltför beroende av sponsorer.

Att sälja sin bästa häst och i stället gå international baccalaureate-programmet är något hon aldrig har ångrat.

Och när hon läste IB-kursen Business and Management väcktes återigen idén som hon hade fått redan som 7-åring om att plugga på Handels.

Hon älskade alla möjligheter som landets huvudstad bjöd på och på Handels där man fick uppmuntrat att vägen till en framgångsrik karriär inte bara gick genom studier blev hon djupt involverad i att leda studentprojekt som exempelvis Women’s Banking Day.

”Inför flytten till Stockholm hade jag inte ens hört talas om investment banking och management consulting och tyckte att jobb till 2-3 på nätterna lät väldigt olockande, men var nyfiken på vad de egentligen sysslade med.”

Det var också först på Handels som hon för första gången stötte på entreprenörsvärlden i det att hon var del av projektet Enterprise Day.

Plockades upp av Goldman Sachs

Hon kan hålla med om att hon på många sätt låter som Bambi på hal is, och menar att när hon håller anställningsintervjuer med unga personer kan hon snart se om de har haft det betydligt mer förspänt än henne.

”Själv jobbade jag på alltifrån hästgård och ICA till att vara butiksbiträde på Lloyds Apotek. Så det var inte så lätt att veta vilka kurser på Handels man skulle välja.”

Det var först vid sommarjobbet på Handelsbanken som hon kom djupare in i riskkapitalområdet genom att haka på en analytiker som täckte bolag som Ratos och Kinnevik.

Då djursjukhuset hennes mamma arbetade för köptes av en större koncern ledde det till en enorm kulturkrock och så småningom konkurs. Detta gjorde henne så nyfiken på M&A (mergers and acquisitions) att hon skrev en uppsats på ämnet – som var så bra att självaste Goldman Sachs plockade in henne. Först på sommarjobb och därefter på fast jobb direkt efter examen.

”Goldman passade mig som hand i handske då jag ville jobba på en av de stora bankerna och ägna mig åt rationalen bakom uppköp. En bidragande orsak till det var att den sortens kunskap kunde vara till nytta om jag senare i livet lyckades förverkliga målet att bli vd för ett storbolag.”

Redan inför flytten till Goldman Sachs i London var hon inställd på att jobba orimligt långa arbetsdagar.

Idag är hon övertygad om att hade hon fortsatt likadant i 10 år – i stället för de 3 år som blev fallet – hade risken varit att hon slitit ut sig.

”Jag är glad att jag lärde mig vad som är viktigt i livet tidigare snarare än senare, och jag kan verkligen förstå att folk blir utbrända.”

Började jobba med digital hälsa

Förutom tung arbetsbörda och att jobbet kändes repetitivt bidrog det faktum att hon fått mersmak av uppstartsprojekt inom digital hälsa till beslutet att överge M&A-rollen på Goldman Sachs.

”När vi började täcka digital hälsa fick jag för första gången tänka som en investerare och pitchade in olika företag till större fonder, alltifrån General Atlantic till CVC.”

I samma veva som hon insåg att hon tyckte att investerarsidan var roligare gjorde rotationsprogrammet hos Goldman att hon kunde röra sig till en investerarroll vid GS Private Equity avdelning PIA med 7 miljarder dollar till sitt förfogande.

Där fick hon även via sidoprojekt investera kapital direkt från Goldmans balansräkning och genomföra såväl risk- som tillväxtinvesteringar.

Hon älskade att ansvara för viktiga investeringsbeslut.

”Inom investment banking får du visserligen arbeta med att komma på en massa investeringsmöjligheter som du pitchar till kund, men du driver aldrig igenom investeringar.”

Då hon bland annat fick grönt ljus för att genomföra en mindre investering i Irisguard och arbetade nära vd med alltifrån budgetering till vilka marknader bolaget borde ha främsta fokus på gjorde dels erfarenheten av satsningen kring digital hälsa, dels hennes erfarenhet av att bo i tech-heta Stockholm att hennes intresse för techinvesteringar sköt i höjden.

Dels renodlade sådana, dels branscher som påverkas av tech, där exempelvis digitaliseringen av utbildningssektorn bara är ett exempel.

”Jag insåg att tech var framtiden och ville fokusera min tid på investeringar i tillväxtbolag inom området.”

En bidragande orsak till beslutet att lämna Goldman Sachs för Apax Digital handlade också om att hon jobbade så mycket att hon inte ens fick tid att ägna sig åt sitt livselixir, träning.

”Jag jobbade extremt mycket första tre åren efter Handels och ville ta mig till en sundare jobbkultur.”

Hon drar sig till minnes de värsta nätterna när hon kunde komma hem runt 8 på morgonen och försökte hinna sova 20 minuter bara för att åtminstone få känslan av sömn.

Så vad hände med hästarna då?

Det får vänta då hon just nu mest är intresserad av enhörningar...

Läs även: Doldisbolaget som utmanar Spotify: ”Vi har inget behov av att vara störst, men vi ska vara bäst”