Fotograf: Unsplash

Japan vill se hårdare regler för utländska investerare

Japan tittar också på att göra det svårare för utländska ägare att nominera styrelseledamöter till styrelsen.

Japan planerar att sjösätta hårdare lagar när det gäller utländska investeringar i landet. Bakgrunden är att man vill skydda industrier som bedöms vara viktiga för den nationella säkerheten, rapporterar Financial Times.

Enligt flera källor inom finansministeriet planerar Japan att kräva tillstånd för aktieägare som äger mer än 1 procent i ett bolag som betecknas vara av viktför den nationella säkerheten. Idag ligger nivån på 10 procent.

Det betyder exempelvis att flera institutionella ägare kommer att behöva kräva tillstånd för sitt ägande. Det innebär också att eventuella aktivister får en bromskloss.

Läs även: Trots teknisk spetskompetens har Japan bara 3 unicorns – här är förklaringen


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.