Amazons vd och grundare Jeff Bezos. Fotograf: Pressbild Amazon

100 000 eldrivna skåpbilar – så ska Bezos göra Amazon koldioxidneutralt till 2040

Lagom till FN-mötet Climate Action Summit i New York och miljöaktivisten Greta Thunbergs storstrejk världen över har Amazon-grundaren Jeff Bezos gått ut med målet att internetbjässen ska vara koldioxidneutral 2040. 

”Vi vet att vi kan göra det och vi vet att vi måste göra det.”

Det sade Jeff Bezos nyligen i samband med en presskonferens i Washington inför FN:s kommande klimatmöte i New York på måndag som initierats av generalsekreterare António Guterres med målet att få världens nationer att höja sina ambitioner i klimatarbetet.

Enligt Reuters framförde Jeff Bezos ett antal planerade åtgärder vid presskonferensen, varav just det övergripande målet att bli koldioxidneutralt senast 2040 är ett av dem.

Läs även: Nu har konkurrensmyndigheten påbörjat sin utredning av e-handelsjätten

Amazon är det första riktiga storbolaget som sätter ett sådant högt miljömål, enligt den icke-vinstdrivande organisationen Ceres som hjälper bolag att arbeta effektivt med olika hållbarhetsmål.

”Vad Amazon har gjort idag är banbrytande och har potential att förändra spelplanen”, säger Sue Reid, som vice direktör inom klimat och energi vid Ceres.

Då en bjässe som Amazon redan är så integrerad i ekonomin hoppas hon även att målet ger viktiga ringar-på-vattnet-effekter.

För att nå målet har Amazon dels lovat att köpa 100 000 eldrivna skåpbilar från amerikanska design- och biltillverkaren Rivian Automotives som man sedan tidigare har investerat i, dels använda 100 procent förnyelsebar energi.

Greenpeace ser visserligen positivt på beskedet, men uppger också att Amazon ligger efter jättar som Google, Apple och Facebook när det gäller sin transparens kring just förnyelsebara projekt.

Jeff Bezos gjorde även klart att de första eldrivna skåpbilarna ska rulla på vägarna 2021 och att alla 100 000 ska vara i drift senast 2024.

Amazon tänker också investera 100 miljoner dollar för att återställa skogar och våtmarker och dessutom se över alla kampanjbidrag för att säkra att inga donationer går vidare till klimatförnekande politiker.

Jeff Bezos har inte uppgett hur mycket det kostar bolaget att bli koldioxidneutralt 2040, men har gjort klart att många initiativ sparar pengar. Enligt Reuters lyfter han att bolagets storsatsning på leveranser som sker samma dag som bidrar till att minska koldioxidutsläppen rejält då flygtransporter försvinner ur ekvationen.

Amazon-anställda som har pushat bolaget att vidta åtgärder kring klimatförändringarna kallar visserligen planen en ”stor vinst”, men anser inte att det är tillräckligt.

Amazon Employees Climate Justice Group har twittrat att bolaget måste sluta stödja såväl politiker som förnekar klimatförändringen som fossilindustrin.

Förutom att se över kampanjbidrag har Jeff Bezos dock gjort klart att han tänker fortsätta att jobba med oljebolag då han ser det som en dålig idé att kräva en övergång när de sitter med ”bristfälliga verktyg” för det.

Amazons miljögrupp låter sig inte imponeras, utan ansluter till klimatstrejken, enligt Reuters.

Mer läsning: Netflix-grundaren: Så nära var vi att sälja till Amazon för småpotatis


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST