ANNONS

Smartmobilernas baksida: ”Vi har slutat ge varandra uppmärksamhet”

I en tid där vi i Sverige står som högst på Maslows behovstrappa och allt kretsar till självförverkligande så är vi samtidigt en av de mest stressade nationerna i världen. Hur hänger detta ihop?

Tänk tillbaka på hur vardagen och fritiden såg ut innan 2007. Detta var året då sociala medier slog igenom stort och brett. Vad gjorde vi med tiden som idag läggs på sociala medier och smartphones? Vi rörde oss säkert lite mer, men framför allt så hade vi mer närvaro och umgicks oftare med andra människor.

Idag kan vi sitta ner tillsammans med familjen, men istället för att prata med varandra är vi ofta uppslukade av våra mobiler. Känner du igen dig? Oxytocin (den avslappnande substansen som kan minska rädsla, stress, ångest och smärta) utsöndras när vi har kännbar kontakt med en annan människa, men inte när vi integrerar digitalt. Istället förser sociala medier oss med beroendeframkallande dopaminkickar så fort vi hittar information som leder till en belöning.

Hur kan vi bryta den onda cirkeln? frågar Hakim, i det senaste avsnittet av PåJobbet-podden.

"Jag skulle se det som att vi bör jobba med de saker som vi gjorde av en anledning före 2007, innan vi fick smarta telefoner. Vi talar ju väldigt ofta om vad telefonerna har bidragit med och att vi fastnar i dem, men problemet är väl snarare vad vi slutade att göra. Vi slutade röra på oss och vi slutade att ge varandra uppmärksamhet", svarar gästen Anna Tebelius Bodin, föreläsare som är expert på hur hjärnan fungerar.

Vår hjärna har inte förändrats på 10 000 år, och samhörigheten och närheten till andra människor har varit livsavgörande för vår överlevnad. Hur ska våra hjärnor klara av nutiden? Och hur kan vi hitta sätt att förhålla oss?

Lyssna på veckans avsnitt av PåJobbet-podden som gästas av Anna Tebelius Bodin, föreläsare och utbildare om hjärnan i digital närvaro. I avsnittet diskuteras hinder för inlärning, stress och lösningen på vår generations största hälsoproblem. Missa inte!

Påjobbet-podden är en av Sveriges största ledarskapspoddar och drivs av bolaget Wise Consulting, som är experter på utveckling av organisationer och människor. Du hittar fler avsnitt där poddar finns!


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST