Fotograf: TT

Pikettys nya bok: ”Ingen får bli miljardär”

Superekonomen Thomas Piketty har en fyrpunktsplan för hur världen ska bli mer rättvis genom att göra det omöjligt att vara miljardär.

1. Ingen aktieägare ska få kontrollera mer än 10 procent av rösterna i ett bolag, även om de äger betydligt större andelar.

2. Franska medborgarna får 132 000 dollar när de har fyllt 25 år och liknande fördelningsmodeller bör införas över hela världen.

3. En förmögenhetsskatt på 0,1 procent för fastigheter med ett värde som understiger genomsnittet i Frankrike på 200 000 euro ända upp till 90 procent och införandet av liknande modeller i hela världen.

4. Det ska fortfarande gå att äga tiotals miljoner euro, men de som äger flera hundra eller mer måste dela med sig av makten.

Så lyder superekonomen Thomas Pikettys fyrpunktsplan för en rättvisare värld – något som han kallar för "deltagande socialism" och där det här med att bli miljardär förpassas till historieböckerna.

Det framgår av nya boken "Capital and Ideology" som är på drygt 1 200 sidor och som släpps i dagarna, enligt Fortune.

Därmed fortsätter Thomas Piketty sitt korståg mot världens miljardärer med målet att bekämpa orättvisor mellan fattiga och rika.

Som när han deltog i SVT:s stora pratshow "Skavlan" våren 2015.

Han framförde hård kritik mot nolltaxeringen av arv och förmögenheter.

Norwegiangrundaren Björn Kjos kunde inte låta bli att blanda sig i diskussionen och beklaga sig över att han betalade tio gånger mer i skatt än han drog in.

Men att ge sig på en av världens vassaste ekonomer och diskutera siffror är inte det smartaste som Björn Kjos har gjort.

För när Thomas Piketty pressade honom kring hur stor förmögenhet han egentligen hade, gjorde Björn Kjos ständiga försök att slingra sig honom till åtlöje.

Förra boken "Capital in the 21st Century" som kom 2013 har fått enorm genomslagskraft och sålts i 2,5 miljoner exemplar och översätts till 40 språk.

Alltfler politiker har också reagerat mot den skeva fördelningen av inkomster visavi förmögenheter.

Ett exempel är att USA:s demokratiska presidentkandidat Elisabeth Warren i samarbete med Pikettyteamet utformat ett förslag kring förmögenhetsskatt.

Det har även blivit allt vanligare att multimiljardärer som Warren Buffett och Ray Dalio adresserar den sortens orättvisor som ett alltmer brådskande problem.

Sammantaget gör det att såväl lagstiftare som investerare gör bäst i att bekanta sig med de radikala idéer Thomas Piketty för fram i boken, enligt Fortune.

Den nya boken sträcker sig över tid och rum med analyser av alltifrån kolonialmakter och slavägande plantager till kommunism.

I ett utdrag publicerat av ansedda franska dagstidningen Le Monde beskriver Thomas Piketty hur han ska övertyga läsaren om att det vi kan lära oss från historien även kan användas som ett stöd för att definiera en mer krävande norm för rättvisa och jämlikhet.

En av bokens viktigaste poänger är att man begår ett misstag om man ser orättvisor som rotat i vår naturen eller sprunget ur teknologiska förändringar.

Superekonomen spårar snarare orsaken till politik och ideologier.

Det råder inga tvivel om att "deltagande socialism" skulle innebära dramatiska förändringar – särskilt för världens utvecklingsländer.

Men det som talar emot tankarna om en mer rättvis värld skulle kunna bli verklighet är att den sortens radikala idéer haft föga framgång vid valurnorna än så länge.

Som exempel på det försvann Thomas Pikettys socialistiska favoritkandidat redan vid första omgången av kampen om presidentposten i Frankrike.

Landets sittande president Emmanuel Macron har dock inte varit sen att använda ekonomens ord och uppmana till en omvärdering av kapitalismen.

Läs även: 5 böcker du måste läsa i sommar – enligt Bill Gates


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST