Fotograf: TT

Nya hot mot oljeanläggningar: "Attacker kan genomföras när som helst"

Saudiarabiens oljeinfrastruktur kommer även fortsättningsvis att vara ett mål för attacker från huthirörelsen, sade Mohammed Ali Al-Houthi, medlem i det högsta politiska rådet i den jemenitiska rebellrörelsen till huthiernas nyhetstjänst Al Masirah.

Fortsatta attacker mot Abqaiq- och Khurais-fälten, som under helgen slogs ut i någon slags räd, är inom ramverket för det legitima svaret mot krigsbrott och den belägring som pågått mot Jemen sedan 2015, menar Mohammed Ali Al-Houthi.

Utlänningar och företag varnas av huthierna för att befinna sig på oljefaciliteterna då nya attacker kan genomföras "när som helst". Uttalandena kommer efter att Vita huset hävdat att Iran ligger bakom attackerna mot oljebolaget Aramcos faciliteter. Utrikesminister Mike Pompeo sade sig i en tweet på söndagen vara "100 procent säker" på att Iran låg bakom.

Till skillnad från Jemen är Abqaiq och Khurais-fälten belägna i de nordliga delarna av Saudiarabien. Iran är beläget nordost om kungadömet, tvärs över Persiska viken, där ett antal oljetankrar attackerats i ett tidigare skede av konflikten. Jemen är Saudiarabiens sydliga granne.

Huthi-rebellerna, en shiaislamisk Iranallierad, har bjudit totalitärt sunnitiska Saudiarabien motstånd efter att den oljerika grannen stött regeringssidan efter krigsutbrottet. Saudiarabien är en nära allierad till USA, vars oljeintressen i landet sträcker sig tillbaka till storproducenten Aramcos (tidigare Arabian-American Oil Company) grundande år 1933. Saudiarabien producerar omkring en tiondel av den globala oljan.

Den Iranallierade rebellgruppen har tidigare riktat attacker mot flygplatser och oljestationer längs landets öst-västliga oljepipeline, på andra sidan gränsen från Jemen.

Upptrappningen i regionen sammanföll med när USA:s president Donald Trump beslöt att inte förlänga de frisedlar som gavs till ett flertal av de nationer som är Irans största oljekunder efter tillbakadragandet från det så kallade kärnavtalet.

Iran har dock tagit avstånd från attacker mot oljetankrarna i Persiska viken och även fortsatt slå ifrån sig rörande helgens attacker. Iran har dock skjutit ner en amerikansk drönare - som enligt Irans utsago gjorde intrång i landet men som enligt USA befann sig över internationellt vatten. USA avstod från vedergällning men president Donald Trump gav på söndagen beskedet att landet är "laddat och säkrat", alltså redo för strid.

President Donald Trump skrev även att USA kommer öppna upp sin strategiska oljereserv för att täppa igen utbudsluckor.

Oljepriset uppvisade trots detta en rekordstark reaktion när handeln slogs på under måndagen. Brent-kontrakten steg med omkring 20 procent, en rusning som dämpats till runt 9 procent vid 9.45-tiden.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST