Fotograf: Pressbild

Moderaterna vill se ett söndagsöppet Systembolag

”Jag tycker att det är rimligt att människor själva får bestämma när i veckan man ska köpa alkohol”, säger Moderaternas partisekreterare.

Inför partistämman i höst har moderaterna presenterat en ny ståndpunkt, söndagsöppet på systembolaget. De blir därmed det första riksdagsparti som driver frågan.

”Jag tycker att det är rimligt att människor själva får bestämma när i veckan man ska köpa alkohol. Det är i grund och botten vår utgångspunkt”, säger Moderaternas partisekreterare Gunnar Strömmer till Sveriges Radio

Det motargument som ofta nämns när det kommer till att göra alkohol mer tillgängligt är att konsumtionen skulle öka och därmed alkoholskador.

Gunnar Strömmer menar att det alltid finns risker med alkoholförsäljning, därav den befintliga regleringen, men att det i detta fall bör vara upp till varje person att avgöra när den vill handla.

De tider som är satta idag kommer från tidigare riksdagsbeslut.

”För oss handlar det här om en viktig frihetsfråga, att man som familj eller som individ ska få bestämma själv om man vill köpa en flaska vin eller en burk öl till tacomyset på söndagar”, säger Benjamin Dousa, ordförande för Moderaternas ungdomsförbund.

Läs även: Bara slattar kvar av Morbergs vinimperium – nu lämnar han branschen


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST