Fotograf: Montage VA.se, Unsplash

Dramatiskt när tunga makroekonomiska besked landade – här är nästa veckas hållpunkter

Här får du en snabbkoll på börsveckan. ECB kom med nytt raketbränsle. Nästa vecka är det dags för H&M:s försäljningssiffror, flera kapitalmarknadsdagar och räntebesked.

I skrivande stund har Stockholmsbörsen fortsatt upp för åttonde dagen i rad. Veckan har varit makrotung med inflationsstatistik, KantarSifo Prosperas inflationsförväntningar och BNP för andra kvartalet samt inte minst den europeiska centralbankens räntebesked i torsdags.

"Veckans huvudnummer var inflationsbeskedet på tisdagen som klart understeg marknadens, och därmed också Riksbankens, förväntningar. Detta kommer att ställa till det utifrån ett trovärdighetsperspektiv om Riksbanken ändå fullföljer sina höjningsplaner senare i år", säger Jonas Olavi, allokeringschef på Alfred Berg.

Inflationen mätt som KPIF sjönk med 0,4 procent i augusti jämfört med månaden innan och steg med 1,3 procent jämfört med motsvarande månad i fjol, vilket var lägre än vad både marknaden räknat med och Riksbankens prognosbana. Inflationsundersökningen visade samtidigt på lägre inflationsförvätningar.

Läs även: Dubbel käftsmäll för Ingves

Läs även: Löfven: Internationell avmattning påverkar ekonomin i Sverige

I torsdags infriade dessutom den europeiska centralbanken, ECB, marknadens förväntningar om en räntesänkning och meddelade att den åter drar igång obligationsköp. Inlåningsräntan sänktes till -0,5 procent från -0,4 procent.

"Att Draghi också underströk att lättnaderna kommer att kvarstå tills inflationen närmar sig målet på 2 procent, innebär att marknaderna nu är övertygade om att låga räntor är här för att stanna", konstaterar Jonas Olavi.

Läs även: ECB sänker räntan till minus 0,5% och återupptar obligationsköp

Det stödde förstås börshumöret. Industri- och handelsbolagen fick dessutom en skjuts upp av positiva signaler kring handelskonflikten mellan USA och Kina.

Mobilspelsbolaget G5 Entertainment placerade sig i topp på Stockholmsbörsens vinnarlista för veckan med draghjälp av en artikel i Dagens Industri där Investech pekade på en stor kurspotential. Haldex steg kraftigt på att bolaget slutfört den gemensamma utvecklingsfasen av skivbromsen Modul tillsammans med Daimler. 

Även NetEnt tillhörde vinnarna till följd av en höjd rekommendation från Nordea till 60 kronor.

Hexagon har lyft under veckan eftersom marknaden nu börjar se bortom den, förhoppningsvis, kortsiktigare försvagningen i Kina när nu kineserna på egen mark iscensatt flera åtgärder för att mildra effekterna av handelskriget, enligt Jonas Olavi.

Detta bör skapa möjligheter för bolaget på sikt, samtidigt som ledningen mött försvagningen med ett sparpaket för att försvara marginalerna och göra bolaget mer motståndskraftigt mot potentiellt svagare marknader, framhåller han.

Flera verkstadsbolag steg på höjda rekommendationer från Redburn Partners, däribland Sandvik, som höjdes till köp. Electrolux påverkades positivt av ett aviserad effektiviseringsåtgärder.

Nästa vecka är det åter fokus på centralbanker. Förutom räntebesked från den amerikanska centralbanken kommer det även besked från Japan, Storbritannien och Norge.

"Den sistnämnda är fortfarande i höjningstagen, men övriga förväntas stämma i bäcken vad gäller mjuka besked och dämpande utsikter", säger Jonas Olavi.

På måndag presenterar H&M sina försäljningssiffror. Nolato och Husqvarna har kapitalmakrnadsdagar på tisdag och Kinnevik på torsdag.

Veckans vinnare:
1. Tangiamo Touch Technology +38%
2. JonDeTech Sensors +38%
3. G5 Entertainment +26%
4. Intervacc +25%
5. Oboya B +21%

Veckans förlorare:
1. Zutec Holding -42%
2. Axolot Solutions Holding -24%
3. IVISYS -24%
4. Deflamo B -22%
5. Stillfront Group 19%

Läs även: Här är 10 vinnaraktier att plocka till portföljen


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST