Bild: Johan Wendt

Hans smarta lösning minskar vattenbehovet med 30 procent

Vår lösning ökar också skörden med 30 procent till en lägre kostnad, vilket ökar tillgången till mat”, säger grundaren Johan Wendt.

Med Veckans målgörare vill vi lyfta bolag vars verksamheter bidrar till att nå FN:s 17 globala hållbarhetsmål år 2030 men också synliggöra komplexiteten i målen, hur de hänger ihop och hur de i vissa fall kan motverka varandra. Den här veckan uppmärksammar vi Irriot, en ny smart bevattningslösning som grundats av serieentreprenören Johan Wendt.

Varför just nu?

Vattenfrågan är akut. I detta nu håller vattnet i Chennai, Indiens sjätte största stad, på att ta slut. Indien är också ett av de 17 länder i världen som kommer att drabbas av extrem vattenstress, enligt ett nytt riskindex.

Det kommer att krävas massor av idéer och mängder med kapital för att nå FN:s 17 globala hållbarhetsmål år 2030. Med Veckans målgörare vill vi lyfta svenska bolag vars verksamheter på olika sätt bidrar till att världen kommer i mål.

Vilket eller vilka av målen hjälper verksamheten till att uppfylla?

“Vi har många miljömässiga vinster. Genom att minska vattenåtgången rejält kan vi bidra till att fler får tillgång till rent vatten samtidigt som urlakningen av kväve och andra viktiga mineraler i jorden minskar.”

”I Ulriksdal minskar vi exempelvis vattenåtgången med 30 ton per dygn vilket motsvarar 30 procent av deras tidigare förbrukning. Vår lösning ökar också skörden med 30 procent till en lägre kostnad, vilket ökar tillgången till mat. All våra anläggningar drivs av solceller och eftersom många parker och kyrkogårdar ligger i städer jobbar vi också mot mål 11, hållbara städer.”

Vilket eller vilka av målen påverkar ni negativt?

“All tillverkning har ett pris, men vi ser att det vi vinner på vår lösning överstiger den negativa påverkan. Vi gör vårt yttersta för att våra underleverantörer ska ha ett klimattänk och väljer bara de som har schyssta arbetsvillkor. Det finns inga vinster att jobba med företag som inte sköter sig.”


Vad är nästa steg för er?

“Vi har sex betalande kunder och alla är supernöjda. Nu ska vi förbereda tillverkningen i lite större skala. Vi har tagit fram 3d-ritningar och har lite olika tillverkare som vi pratar med i Ryssland och Kina för hårdvaran. Vi tittar på att ha monteringen i Sverige eller i Kina. Mjukvaran jobbar vi kontinuerligt med.”

“Vi kommer också att ta in 5 miljoner kronor i en ny runda mot slutet av året. Våra nuvarande ägare vill försvara sina andelar men vi har dialog med andra som är sugna också. Vi är måna om att få in rätt investerare.”

“Vi satsar på att ha 100 betalande kunder nästa år.”

Läs även: De har tagit fram ett Swish för utlandsbetalningar – och tagit in 30 miljoner


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST