Fotograf: Unsplash

Svensk sysselsättning stiger – starkaste på två år

Positiv jobbprognos

Arbetsgivarna i Sverige har den starkaste jobbprognosen på två år och förväntar sig en ökad efterfrågan på arbetskraft under hösten.

Det visar Manpowergroup arbetsmarknadsbarometer.

Sysselsättningstrenden för hela Sverige uppgår till +10 procent under det fjärde kvartalet, 2 procentenheter högre än både föregående kvartal och motsvarande kvartal förra året, och en av de starkaste prognoserna i hela Europa.

Prognoserna för både tjänstesektorn och tillverkningsindustrin är återigen optimistiska, efter svaga siffror förra kvartalet. Manpowergroup noterar dock att tillverkningsindustrins prognos på +7 procent är 7 procentenheter lägre än för ett år sedan. Prognosen för tjänstesektorn är +12 procent, 9 procentenheter högre än för ett år sedan.

”Trots inbromsningen i tillverkningsindustrin rapporterar arbetsgivarna en positiv jobbprognos för hösten, även om den inte ligger på samma nivå som förra året. Det är också betryggande med en stark prognos från tjänstesektorn, som ju faktiskt sysselsätter en stor del av den svenska arbetskraften”, säger Per Johansson, vd för Experis i Sverige, en del av Manpowergroup.

Den enda bransch som rapporterar en negativ sysselsättningstrend är handeln, på -3 procent, vilket är en markant nedgång med hela 20 procentenheter jämfört med samma period förra året.

Arbetsgivare i samtliga regioner lämnar positiva jobbprognoser inför det kommande kvartalet. Allra mest optimistiska är arbetsgivare i norra Sverige, på +21 procent.

I Stockholm- och Uppsalaregionen bryts en nedåtgående trend med den starkaste jobbprognosen på drygt sju år. Sysselsättningstrenden ligger +16 procent, upp 14 procentenheter jämfört med föregående kvartal.

I Västsverige är sysselsättningstrenden +3 procent, den svagaste prognosen sedan första kvartalet 2016.

”Det är positivt att prognosen för Stockholm- och Uppsalaregionen pekar rejält uppåt, efter tre kvartal med dalande jobbprognoser. Samtidigt är det oroande att jobbprognoserna försvagas i andra regioner, framför allt i Västsverige. Detta kan kopplas samman med inbromsningen i tillverkningsindustrin, som är av stor betydelse för jobbtillväxten i regionen”, säger Per Johansson.

Läs även: Så går det för svensk industri – ”över genomsnittet”


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST