Fotograf: Stina Stjernkvist /TT

De gör läkemedel i sprayform – ”mer effektiva och användarvänliga”

Beräknad första handelsdag för Lipidors aktier på Nasdaq First North är den 27 september.

Forskningsbolaget Lipidor avser bli framgångsrika inom hudläkemedelsområdet genom att göra om befintliga läkemedel till sprayform med bolagets teknik där en av fördelarna är att man inte behöver smörja in läkemedlet på huden.

Det säger Lipidors vd Ola Holmlund i en TV-intervju med Nyhetsbyrån Direkt inför listningen av bolagets aktier på Nasdaq First North.

Även om omformulering av befintliga läkemedel generellt innebär lägre risk finns det alltjämt risker kring utvecklingsarbetet och det regulatoriska, säger han samtidigt

Bild: Nyhetsbyrån Direkts reporter Johan Lind intervjuar Lipidors vd Ola Holmlund till höger.

Ni gör supergenerika utifrån befintliga hudläkemedel. Vad innebär det?

”Vi utvecklar hudläkemedel i vår unika appliceringsplattform Akvano där vi kan förbättra och göra hudläkemedel mycket mer användarvänliga för patienten efter att originalpatentet har löpt ut. Vi har fyra projekt i pipeline där det första, AKP01 mot psoriasis, redan är i fas 3. Vi hoppas på att kunna ge goda resultat till marknaden redan vid årsskiftet”, säger Ola Holmlund.

Vad är speciellt med er formuleringsteknologi Akvano?

”Vår plattform är i form av en spray där vi kan göra hudläkemedel mer effektiva och användarvänliga för patienten. Sprayen ger exakt dos och torkar väldigt snabbt - man behöver inte smörja in. Vi har testat över 100 läkemedelssubstanser varav 70 fungerade i plattformen”, säger Lipidor-chefen.

Teknologin innebär att det skapas ett tunt, snabbtorkande och återfuktande lipidlager, vilket gör att beröring av huden vid behandling inte är nödvändig. Den aktiva substansen kommer i direkt kontakt med hudens egna lipidlager, vilket enligt bolaget kan ge en snabbare och starkare effekt än vid applicering med krämer och salvor.

Hur ser företagets intäktsmodell ut?

”Vi tänker licensiera ut produktkandidaterna till läkemedelsbolag med stark försäljningsorganisation som tar fullt produktansvar när det gäller kvalitet och regulatoriska frågor.”

Kan ni sälja teknologin även till originalläkemedelsföretag eller fokuserar ni bara på generika?

”Det förstnämnda är absolut ett spännande spår. Vi har fört dialog med bolag och tittar på ifall de är intresserade av att använda vår plattform för att utveckla hudläkemedel i egen regi. Det kräver starka partners med mycket muskler som kan ta det vidare. Det är delvis ett annat spår än att jobba med generikaprodukter.”

Första patienten i er fas 3-studie började behandlas i oktober 2018 och studien ska vara klar framåt årsskiftet.

Med tanke på att studien är fullt finansierad - varför gå till aktiemarknaden bara månader innan de viktiga studieresultaten?

”Vi har inte bara den produktkandidaten utan tre till. I produktplattformen har vi som sagt även testat 70 läkemedelssubstanser som fungerar, så vi är inte ett bolag med bara en molekyl. Vi vill använda de nya pengarna för att ta övriga kandidater in i klinisk utveckling.”

Vad ser du som de största utmaningarna för bolaget?

”När man arbetar med läkemedelsutveckling finns alltid risker förknippade med utvecklingsarbetet, det regulatoriska arbetet och partnersamarbeten. Vi har goda erfarenheter så här långt, men även om omformulering av befintliga läkemedel generellt har mindre risk så finns riskerna alltjämt där.”

Hur länge har ni patent för er sprayteknologi?

”Vi har ett väldigt starkt patentskydd. Det första patentet går ut 2030 och det sista 2034. Om vi skulle ta ett patent på ett originalläkemedel med Akvano skulle den indikationen få ett mycket längre skydd.”

Finns det konkurrerande sprayappliceringsmetoder?

”Det finns ett litet bolag med spray som räknar upp fördelar såsom att man lätt når nacke, sidor och rygg. Sedan uppger de att man också måste smörja in. En stor fördel med vår produkt är att man inte behöver smörja in inflammerad hud med sina händer. Man får heller inte läkemedelssubstansen på händerna.”

Finns det några nackdelar med att spraya medicin på huden?

”Det är olämpligt att spray nära ögonen på grund av formulering med etanol. Vi löser inte allting med vår teknologi. Men vi tycker att vi löser en stor del av problematiken kring hudläkemedel för psoriasis och eksem. Det blir en exakt dosering samt torkar väldigt snabbt jämfört med kräm och salva som kan ta 40-50 minuter innan man kan sätta på sig kläderna om man vill undvika att få fläckar på kläderna.”

Finns det risk att spraymetoden sprider medicin i luften så att substansen hamnar i lungorna?

”Vi jobbar med välkända läkemedelssubstanser som är testade. Vår sprayplattform ger ett rätt distinkt spraymönster - inte likt det som man kan se på solkrämer eller de gamla hårsprayerna där man fick ett moln runt huvudet och andades in. Men det är inget man kan spraya rakt i ansiktet.”

Hur beroende är ni av fas 3-studien med AKP01 mot psoriasis?

”Det är självklart ett väldigt viktigt projekt för oss. Med tanke på att vi jobbar med välkända läkemedelssubstanser kommer detta att bli ett 'proof-of-concept' för vår plattform, alltså ett bevis för att plattformen fungerar.”

Samtidigt ser ni enligt prospektet större försäljningspotential beloppsmässigt för era tre andra kandidater under utveckling?

”Det stämmer. Vi är inte ett bolag med bara en molekyl utan vi jobbar med ett antal projekt. Vi hoppas kunna addera fler projekt framåt.”

Hur stor del av det värde på 116 miljoner kronor som ni värderar bolaget till i nyemissionen bedömer du går att hänföra till AKP01?

”Det är en svår fråga. Vi har som sagt flera projekt och vill addera ytterligare. Dessutom har vi vår unika patenterade plattform Akvano som ger unika fördelar, både för den medicinska effektiviteten, men också för användaren. Jag vågar mig inte på en gissning.”

Du har 500.000 aktieoptioner som går ut senhösten 2021. Har du ett starkt incitament för att företaget ska gå bra?

”Absolut - det är en jättestark drivkraft som gör mig väldigt motiverad och jag kommer att göra mitt yttersta för att det här ska falla ut väl för alla aktieägare.”

När kan Lipidor vara i ett läge där ni har betydande intäkter och inte är beroende av nytt kapital?

”Om vi gör en lyckad listning av aktien nu kommer vi att ha kapital fram till de första månaderna 2021, beroende på vilka kliniska studier vi väljer att göra själva. Vi ska lansera fyra projekt innan 2025. Sedan är det självklart beroende av studieresultaten och att vi hittar bra partners. Där är tidshorisonten”, säger Ola Holmlund.

I den nyemission på 25 miljoner kronor som Lipidor genomför inför listningen av aktien har bolaget fått teckningsförbindelser om drygt 18 miljoner kronor, motsvarande 72 procent av erbjudandet, från ett antal institutionella och privata investerare.

Priset i erbjudandet har fastställts till 12 kronor per unit, motsvarande 6 kronor per aktie eller strax därunder med tanke på den teckningsoption som ingår.

Teckningsperioden i nyemissionen löper från den 28 augusti till den 13 september 2019. Beräknad första handelsdag för Lipidors aktier på Nasdaq First North är den 27 september.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST