Fotograf: Stefan Gustavsson / SvD / TT

Därför fick tunga AP-fondschefen plötsligt sparken på dagen

Johan Magnusson fick lämna tjänsten måndag den 2 september.

Första AP-fondens nu sparkade vd Johan Magnusson tecknade sig privat när fastighetsbolaget John Mattson skulle börsnoteras i juni. Samtidigt var Första AP-fonden så kallad ankarinvesterare i introduktion, något som hade beslutats av just Johan Magnusson.

Det framgår av ny information från Första AP-fonden om varför fondens vd sparkades den 2 september.

Läs även: Tunga AP-fondschefen får sparken på dagen - "har brutit mot fondens interna regelverk"

"Compliance-funktionen gjorde bedömningen att agerandet stod i strid med regelverket som förbjuder en anställd att utnyttja kunskap om fondens placeringar eller handla i finansiella instrument där fonden för tillfället gör eller inom kort kan förväntas göra affärer för fondens räkning, där sådan kunskap finns. Regelverket förbjuder också en anställd som har rätt att lägga order för fondens räkning att samtidigt eller i omedelbar anslutning lägga order för egen räkning", skriver Första AP-fonden på onsdagen.

Fondens ordförande Urban Hansson Brusewitz uppmärksammades på uppgifterna om Johan Magnussons privata affär under sommaren, framgår det vidare.

Vid det ordinarie styrelsemötet den 30 augusti beslutade styrelsen att entlediga Johan Magnusson med omedelbar verkan.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST