Fotograf: Mostphotos

Bankskatten pressar börsen

Stockholmsbörsen dämpas av bankskattsoron måndagen.

Stockholmsbörsen inledde måndagen något högre, men vände kort därefter ned och förmådde därmed inte fortsatte den stigande tendensen som präglade den andra halvan av förra veckan. De svenska storbankerna backade efter beskedet om att regeringen avser införa en bankskatt. MTG rusade efter ett partnerskap.

Efter fredagens uppgång för storbolagsindexet OMXS30 på 1,2 procent var indexet klockan 9.50 på måndagen ned 0,1 procent till 1.576. Aktier för 1,6 miljarder kronor hade då bytt ägare via Stockholmsbörsen.

De ledande Europabörserna var upp något. I Asien steg kurserna i Fastlandskina med stöd av uttalanden om ökade kontracykliska justeringar i den ekonomiska politiken medan indexrörelserna var något vikande i Japan och Hongkong. USA håller helgstängt på måndagen.

Bankaktier tillhörde förlorarna i OMXS30 med nedgångar på mellan 0,2-1,4 procent efter beskedet på fredagskvällen att försvarssatsningar delvis ska finansieras av en bankskatt från och med år 2022. Moderaterna ser skatten som "aningslös" och Bankföreningen befarar att den slår mot ekonomin.

MTG steg 24 procent efter att ha ingått ett partnerskap med kinesiska streamingplattformen Huya som bland annat innebär att Huya köper en minoritetsandel i e-sportbolaget ESL.

Läkemedelsföretaget Astra Zeneca ökade 1,0 procent. Deutsche Bank bedömer att resultaten från Astra Zenecas Dapa-HF studie med läkemedlet Farxiga troligen kommer att bli den nya standardbehandlingen vid hjärtfel både för patienter med och utan diabetes. Utfallet av studien beskrivs av Deutsche Bank som "utomordentligt imponerande".

Doro lyfte 3,5 procent efter att ha köpt det brittiska telecareföretaget Invicta Telecare för runt 60 miljoner kronor.

Skogsföretaget SCA ska bygga en ny pappersmaskin för tillverkning av kraftliner och ska därför investera 7,5 miljarder kronor vid bruket i Obbola utanför Umeå. Aktien steg 0,5 procent.

Clas Ohlson var upp 4,1 procent efter att ha gått starkt även i fredags.

Odörkontrollbolaget Polygiene pressades upp 4 procent efter att ha inlett ett samarbete med designvarumärket Tommy Hilfiger.

Elfordonsbolaget Clean Motion flaggade i fredags för likviditetsproblem. Aktien var ned 39 procent på måndagen.

Den riktade emission som teknikbolaget Anoto aviserade efter börsstängning i fredags genomfördes till 7,6 procents rabatt mot stängningskursen. Anoto sjönk 3,5 procent.

LC-Tec lyfte 62 procent efter beskedet att bolaget fått en order värd 14 miljoner kronor.

Blodanalysbolaget Cellavision sjönk 7 procent. Efter de senaste åren kraftiga kursuppgång är aktien prissatt för perfektion samtidigt som jämförelsetalen blir tuffare. Därför är det dags att sälja aktien, anser Dagens Industris analytiker Richard Bråse.

Strålterapibolaget Elekta ökade 1,9 procent. SEB Equities har höjt rekommendationen för aktien till köp.

En annan rekommendationsvinnare var Husqvarna som höjdes till köp av Nordea Markets. Aktien steg 1,8 procent.

Sectra föll dock 3,6 procent efter en säljrekommendation från Carnegie.

I det senaste numret av Börsveckan rekommenderas köp av bland annat Munters och Trianon, vilka steg med 1,3 respektive 4,1 procent.

Quickbit klättrade 8 procent sedan fintechföretagets nya vd Serod Nasrat i fredags köpt aktier för 3,2 miljoner kronor.

et brittiska telecareföretaget Invicta Telecare. Köpeskillingen om cirka 60 miljoner kronor på skuldfri basis betalas kontant.

Deutsche Bank bedömer att resultaten från Astra Zenecas Dapa-HF studie med läkemedlet Farxiga troligen kommer att bli den nya standardbehandlingen vid hjärtfel både för patienter med och utan diabetes. Utfallet av studien uppges av Deutsche Bank som "utomordentligt imponerande".

Odörkontrollbolaget Polygiene har inlett vad bolaget kallar ett samarbete med designvarumärket Tommy Hilfiger.

Den riktade emission som teknikbolaget Anoto aviserade efter börsstängning i fredags har genomförts till 7,6 procents rabatt mot stängningskursen.

Skalpkylningsbolaget Dignitana har genomfört en riktad nyemission av units som tillför bolaget 42 miljoner kronor.

LC-Tec har fått en order värd 14 miljoner kronor.

Cellavision är efter de senaste åren kraftiga kursuppgång prissatt för perfektion samtidigt som jämförelsetalen blir tuffare. Därför är det dags att sälja aktien i blodanalysbolaget, anser Dagens Industris analytiker Richard Bråse.

Bland andra rekommendationer kan noteras att strålterapibolaget Elekta har fått höjd rekommendation av SEB Equities till köp. Riktkursen lyfts från 115 till 145 kronor.

Husqvarna har fått köprekommendation av Nordea Markets.

Gamingbolaget THQ Nordic har fått höjd riktkurs till 290 kronor av Berenberg. I fredags stängde aktien på 243 kronor.

I det senaste numret av Börsveckan rekommenderas köp av Munters, Trianon och Fortum. För Adapteo, Boule Diagnostics och Duroc blir rådet att avvakta.

Fintechföretaget Quickbits nya vd Serod Nasrat köpte i fredags aktier för närmare 3,2 miljoner kronor i bolaget.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST