Fotograf: Unsplash

Optimism på börsen, spänning inför Riksbanksbesked

Här får du en snabbkoll på börsveckan och viktiga hållpunkter inför nästa. Fokus ligger bland annat på Riksbankens räntebesked på torsdag. 

 

Börsen tickade upp under veckan. Håller dagens uppgång i sig, visar det att investerarna är villiga att ta lite mer risk än tidigare, vilket är positivt inför nästa vecka.

Stämningsläget kring handelsskriget mellan USA och Kina fortsatte sätta tonen. Uttalanden i positiva termer om nya handelsavtal i närtid och att Kina indikerat att de inte tänker hämnas USA:s senaste tullhöjningar och att en dialog behövs välkomnas.

Läs även: Positiv stämning på Wall Street efter nya tullbesked

”Marknaden har tagit till sig att bägge parter vill framåt vilket gör att det är lite mer optimistisk syn på vart det är på väg. Konjunkturkänsliga bolag, som SSAB, visar att det går ganska snabbt att vända upp igen”, konstaterar Mattias Isakson, aktiestrateg, Swedbank.

Intradag utveckling för SSAB A-aktie fredag 30 augusti. Bildkälla: Infront

Nästa vecka ligger fokus på Riksbankens räntebesked och på makrostatistik som inköpschefsindex i euroområdet och arbetslöshetssiffror i USA.

 ”Makrodata i kombination med hur centralbankerna agerar är helt avgörande tillsammans med utvecklingen i handelssamtalen.”

Läs även: Göran Persson har hittat sin vd: Han tar över sargade Swedbank

Veckans stora nyhet utgjordes av tillsättandet av storägaren Folksams vd Jens Henrikson som vd för Swedbank, vilket inte togs emot positivt då han stöttat avpoleterade ledare. Ett annat bolag som stack ut var H&M, som fick höjda rekommendationer från RBC och Nordea. De har fortsatt att gå som tåget efter att länge varit utskällda, vilket är lite av ett trendbrott.

 

Femdagars utveckling för H&M B-aktie fredag 30 augusti. Bildkälla: Infront 

”Alltfler höjer sina rekommendationer. Jag tror det handlar mycket om försäljningstillväxt i flera kvartal, att marginalpressen verkar ha avtagit och att de har koll på onlineförsäljningen samt lyfter erbjudandet”, säger Maria Landeborn, strateg på Danske Bank.

En del industribolag, däribland Autoliv, fick även bränsle av att Trump bedömer att det är lättare att komma överens med Europa om biltullar och att det inte ligger så långt borta.    

Läs även: ”Inte otänkbart” att du snart får betalt för att låna pengar

Danske Bank tror att Riksbanken kommer att sänka räntebanan genom att antingen skjuta nästa räntehöjning framåt i tiden eller plocka bort den helt.

”Sedan det senaste räntebeskedet i juli har tillväxten försvagats både i Sverige och internationellt och inflationen beräknas inte nå upp till Riksbankens mål under lång tid framöver. Om de inte gör något med räntebanan på torsdag blir det en större överraskning än om de sänker den”, säger Marie Landeborn, som tror Riksbanken slår till med en räntesänkning någon gång efter årsskiftet.

Denna vecka avslutades i princip rapportsäsongen för denna gång, även om det är några mindre bolag kvar. I och med den ökade osäkerheten är aktiemarknaden lite mer benägen att titta inte bara på centralbankens agerande utan även på annan enskild makrodata.

Bland de mindre bolagen märktes bland annat Engelska skolan, som rusade tvåsiffrigt på en bra rapport, biotechbolaget Immunicom, som åkte berg och dalbana efter positiva fas 2-resultat och läkemedelsbolaget Moberg Pharma som steg trots negativt nettoresultat på beslut om utdelning på 43-45 kronor. Flera bolag tappade mark på redovisade förluster, däribland Akademedia. Ericsson tappade på att vd Börje Ekholm, enligt Dagens Industris källor, kan komma att lämna över bolaget inom ett halvår och att planen är att Saabs avgående vd Håkan Buske ska ta över. 

Läs även:  Högsta betyg på börsen för skolbolaget – aktien rusar tvåsiffrigt

Veckans vinnare:
1. GomeSpace Group : 36%
2. SpectraCure: 23 %
3. Africa Energy Corp: 22 %
4. Edgeware: 21 %
5. Bambuser:  20 %

Veckans förlorare:
1. Frill Holding: - 41%
2. Nicoccino: -39 %
3. Immunicum: -39 %
4. WeSC: -37 %
5. Bayn Europe: -35 %

 


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST