Fotograf: Wikimedia Commons

”Jordens lungor” brinner rekordmycket – kan få förödande konsekvenser för klimatet

Det brinner i Amazonas.

Rekordmånga skogsbränder härjar just nu i Amazonas regnskogar. Och forskare varnar att bränderna kan få förödande konsekvenser för kampen mot klimatförändringarna.

Det skriver CNN.

Totalt har 72 843 skogsbrändar upptäckts av Brasiliens rymdforskningsinstitut, National Institute for Space Research (INPE), i år. Fler än hälften av skogsbränderna har härjat i Amazonas, vilket innebär en ökning i antalet bränder med 80 procent från förra året.

Amazonas kallas ofta för planetens "lungor", eftersom regnskogen producerar 20 procent av allt syre i jordens atmosfär. Regnskogen är livsviktig för att sakta ner den globala uppvärmningen och är hem till otaliga viktiga djur- och växtarter. 

Dramatiska bilder och videos cirkulerar just nu på sociala medier som visar all rök som kommer från regnskogen. 

EU:s satellitprogram Copernicus har publicerat en bild på en karta som visar hur elden sprider längs med Brasiliens kust mot Atlanten. Röken täcker nästan halva landet och sträcker sig också mot grannländerna Peru, Bolivia och Paraguay. 

 

 

Enligt INPE förstörs mer än en och en halv fotbollsplan av Amazonas regnskog varje minut på grund av bränderna. 

Brasiliens president Jair Bolsonaro har kritiserats starkt för sin miljöovänliga klimatpolitik. Forskare menar att Amazonas bara har exploaterats allt mer sedan han valdes till president i januari. 

I juli kallade Greenpeace Jair Bolsonaro och hans regering för "ett hot mot klimatjämvikten."  Greenpeace varnade för att hans politik kommer att leda till "tunga kostnader" för landets ekonomi. 

Även andra miljöaktivister och organisationer som Världsnaturfonden (WWF) varnar för att Amazonas skulle kunna förvandlas till en savann om bränderna når en kritisk punkt där det inte finns någon återvändo. 

Läs även: Jair Bolsonaro anklagar klimataktivister för regnskogsbränder – samtidigt sprids #PrayForTheAmazonas

Läs även: Frankrike och FN djupt oroade över Amazonaskrisen – "vårt hem står i brand"


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST