Fotograf: Pexels

Stockholmsbörsen: Kursvinnarna efter rapportfesten

Leo Vegas och THQ redovisat bättre siffror än förväntat medan Astra Zeneca släppt positiva studieresultat.

Stockholmsbörsen fortsatte nedåt efter lunchtid på onsdagen. Räntegapen mellan två- och tioåriga statsobligationer inverterade i såväl Storbritannien som USA på onsdagen, för första gången sedan 2008 respektive 2007, vilket brukar tolkas som indikationer på förestående recession.

Mer defensiva bolag gick mot strömmen och höll sig på plus. Utanför storbolagsindex steg THQ efter rapport.

Vid 12.30-tiden var storbolagsindexet OMXS30 ned 1,4 procent till nivån 1.517. Aktier för 5,2 miljarder kronor hade då bytt ägare på Stockholmsbörsen. I övriga Europa backade tyska DAX 1,4 procent och franska CAC40 med 1,2 procent.

Inom storbolagsindexet steg läkemedelsbolaget Astra Zeneca 0,2 procent. Bolaget meddelade, tillsammans med partnern Merck, positiva resultat för fas 3-studien Paola-1 med Lynparza mot långt framskriden äggstockscancer.

Tele2 intog däremot topposition i OMXS30 efter en uppgång på 0,9 procent till 140:05 kronor. Kepler Cheuvreux har höjt riktkursen för Tele2 till 170 kronor från 140 kronor med en upprepad köprekommendation. Andra defensiva bolag såsom Essity samt Telia utvecklades också bättre än index som helhet.

I motsatt ände av index återfanns i stället råvarubolagen SSAB A och Boliden som föll tillbaka 3,5 respektive 2,8 procent. Verkstadsbolagen SKF och Atlas Copco noterades också bland förlorarna med nedgångar runt 2,5 procent.

Gamingbolaget THQ Nordic med en rapport över förväntan, vilket fick aktien att avancera 5,5 procent. Bolaget har vidare meddelat om tre förvärv. Pareto kallade delårsrapporten "stark" och bedömde att aktien skulle stiga 5-10 procent under onsdagen.

Inom den pressade bettingsektorn redovisade Leo Vegas också starkare kvartalssiffror än väntat. Aktien sattes dock ned över 11 procent, efter att precis vid öppning stigit över 7 procent. Vd:n Gustaf Hagman bedömer att bolaget har tagit marknadsandelar i Sverige efter regleringarna, och bolaget flaggar över att marknadsföringskostnaderna kommer att öka sekventiellt i det tredje kvartalet. Pareto påpekade att deras estimat kan komma att revideras ned något då kundintaget var svagare än väntat och de operativa kostnaderna var högre än väntat.

Bettingbolaget GIG, Gaming Innovation Group, handlades också ned 11 procent. GIG:s rörelseförlust ökade dock i det andra kvartalet samtidigt som intäkterna minskade.

Inom oljesektorn backade Tethys Oil 12 procent till 74:10 kronor. Pareto har sänkt aktien till behåll från köp efter sommarrallyt i aktien. Riktkursen ligger kvar på 85 kronor.

Lundin Petroleum var samtidigt ned 2,7 procent, IPC 2,8 procent och Maha Energy 1,5 procent. Brentoljan backade strax över 1 procent.

På makrofronten steg euroområdets BNP 0,2 procent under det andra kvartalet, jämfört med föregående kvartal. Tyska BNP-statistiken visade i stället på en nedgång om 0,1 procent.

Svensk KPI-statistik för juli kom in något högre än väntat medan Storbritanniens KPI var oförändrad jämfört med månaden innan.

Kinas industriproduktion och detaljhandel i juli kom båda in 1 procent lägre än väntat. Statistikbyrån noterade att ekonomin står inför ett ökat nedåttryck men de policyåtgärder som vidtagits visar gradvis effekt.

Graf: intradagsutveckling OMXS30 14 augusti

Läs även: Börsfest: Handelsoptimism och breda uppgångar


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST