Fabriken på bild heter Seagate Wuxi China Factory Tour och är inte Foxconns fabrik. Fotograf: Robert Scoble

Avslöjande: Kinesiska skolungdomar illegalt anställda för att producera Amazons ”Alexa”

Barnen är så unga som 16 år.

Hundratals kinesiska skolbarn har anställts för att producera Amazons virtuella assistant "Alexa", i strid med kinesisk arbetsrätt.

Anställningen är del i ett kontroversiellt och troligtvis illegalt försök av Amazon att möta produktionsmålen.

Det avslöjar the Guardian, som har tagit del av hemliga dokument.

Intervjuer med anställda och läckta dokument från Amazons leverantör Foxconn visar att många barn har tvingats jobba natt och övertid, vilket är olagligt. 

Enligt dokumenten har tonåringar rekryterats från tekniska skolor i och runt staden Hengyang. Barnen kallas "praktikanter" och fabriken betalar deras lärare för att göra dem sällskap. Lärarna har bland annat ombetts att uppmuntra elever som inte vill jobba att acceptera övertidsskift ovanpå de vanliga jobbtiderna.  

Fler än 1 000 elever har anställts mellan åldrarna 16-18. 

Kinesiska fabriker får anställa elever som är 16 år och äldre, men barnen får i så fall inte jobba natt eller övertid, skriver The Guardian.

Amazons leverantör Foxconn, som också tillverkar iPhones för Apple, medger att eleverna har anställts i strid mot lagen och säger att de ska vidta omedelbara åtgärder för att lösa situationen. 

"Vi har fördubblat övervakningen och kontrollen över praktikprogrammet med alla relevanta partnerskolor för att försäkra att praktikanterna under inga omständigheter tillåts jobba övertid eller natt", säger Foxconn i ett uttalande.


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.