Fotograf: Montage VA.se, TT / Wikimedia Commons

Handelshögskolan har tagit emot donationer – från sexbrottsdömde finansmannen Jeffrey Epstein

Dagens Nyheter avslöjar att den sexbrottsdömde amerikanen Jeffrey Epstein har skänkt pengar till ett stipendium på Handelshögskolan i Stockholm. 

Stipendiet "Female economist of the year" har delats ut på Handelshögskolan i Stockholm sedan 2001, till framgångsrika kvinnliga studenter på skolan. 

Stipendiet instiftades av affärskvinnan Barbro Ehnbom, som själv har gått på Handelshögskolan.

Priset är en betald praktik på stora företag.

Nu avslöjar Dagens Nyheter att den sexbrottsdömde amerikanske finansmannen Jeffrey Epstein har skänkt pengar till stipendiet genom fonder. Sedan juni har han återigen varit på nyhetskartan, den här gången för åtal om människohandel.

Enligt källor som DN har talat med har Jeffrey Epstein haft en "nyckelroll som enskild bidragsgivare". Hans finansieringar till skolan har varit kända för involverade i skolan sedan 2005, uppger källorna. 

Pengarna som Jeffrey Epstein har donerat till Handelshögskolan har gått till en fond som startades i Barbro Ehnboms namn.

Enligt DN har han bidragit med pengar till skolan redan från stipendiets start och donerat ungefär 25 000 dollar per år, närmare 237 500 kronor, mellan 2002 och 2009.

"Epstein var imponerad av svensk akademisk utbildning och av Karolinska institutet. Jag tyckte att det var intressant. Vid den tidpunkten var vi tacksamma för donationer. Ingen av oss anade oråd då", skriver Barbro Ehnbom om stipendiet, till DN. 

Lars Strannegård, Handelshögskolans nuvarande rektor, berättar för DN att han fick kännedom om Jeffrey Epsteins inblandning 2015.

"Jag tycker att det är jätteallvarligt. Jag vill inte att Handels ska associeras med det. Det här blev lite av ett wake up call för oss. Efter detta gick vi igenom samtliga donationer till fonden. Om vi nu får donationer från stiftelser som vi inte känner igen så kollar vi upp det", säger Lars Strannegård till DN.

Skolan började i samband med detta att utreda donationerna.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST