Fotograf: Data Dot World YouTube

Gabriela de Queiroz lärde sig koda först i vuxen ålder – nu driver hon global organisation för kvinnor i programmering

Gabriela de Queiroz startade organisationen R-Ladies.

IBM:s ingenjör och dataforskningschef Gabriela de Queiroz kunde ingenting om programmering av AI förrän hon flyttade från sitt hemland Brasilien till USA.

I dag leder hon ett team av dataforskare och mjukvaruingenjörer på IBM som skapar och bidrar med så kallade "open source projects" inom AI, däribland TensorFlow, Googles populära AI-struktur.

Och jobbet på IBM är bara hennes dagliga sysselsättning.

Det skriver Business Insider.

På fritiden leder hon en global organisation kallad R-Ladies - en grupp för kvinnor att lära sig programmera språket "R" som ofta används inom statistik.

Gabriela de Queiroz må ha lärt sig AI ganska nyligen, men hon har varit forskare och statistiker mycket längre.

"Jag är en R-person", säger hon till Business Insider.

"Jag har använt R i 12 år nu. R är en del av vem jag är. Jag är väldigt involverad i R-communityn. R är det jag är mest passionerad över." 

Gabriela de Queiroz har gjort det till sitt uppdrag att göra AI i allmänhet, och R-programmering i synnerhet, tillgängligt för en större grupp människor.

På IBM fokuserar hennes team på att förbättra AI och göra det mer användbart för utvecklare, även om utvecklare som inte har någon bakgrund inom det området.

Med gruppen R-Ladies jobbar Gabriela de Queiroz med att få kvinnor att känna sig välkomna inom tech-industrin och göra dem bekväma med att lära sig nya saker.

"Det är viktigt att ha en community och ett ställe där du kan känna dig trygg och ställa frågor utan att bli dömd", säger hon.

Gabriela de Queiroz själv menar att hon tog en okonventionell väg till tech. 

I Brasilien studerade hon epidemologi och forskade om hur luftföroreningar påverkar människors hälsa. Hon arbetade också som musikproducent. 

Det var först 2012 som Gabriela de Queiroz flyttade till San Francisco, där hon läste en master i statistik. Efter sin master jobbade hon på startups inom dataforskning, innan hon slutligen började arbeta på IBM, där hennes förkärlek till data fick möta hennes nyfunna intresse för AI.

Hon påpekar att techkulturen är väldigt mansdominerad. Och det var därför hon startade gruppen R-Ladies i oktober 2012.

Gruppen blev ingen succé direkt. På den första träffen var det bara åtta personer där. Gabriela de Queiroz minns att hon var besviken, men hon fortsatte att hålla igång gruppen och idag är den internationellt erkänd med fler än 100 grupper i 40 länder.

Dessutom sponsrar hennes arbetsgivare IBM R-Ladies, vilket gör projektet till mycket mer än bara en bisyssla.

Läs även: Här är världens bästa städer för kvinnligt entreprenörsskap – Stockholm i topp 10