Fotograf: TT

Warren Buffett: Här är de största misstagen föräldrar gör när de lär sina barn om pengar

"Min pappa var min största inspiration", säger Warren Buffett.

Om det är någon som förstår vikten av att lära barn att vara finansiellt ansvarsfulla är det Warren Buffett.

Innan Warren Buffett blev vd för Berkshire Hathaway drev den legendariska investeraren ett flertal mindre företag. Redan vid sex års ålder köpte han sexpack Coca-Cola för 25 cent och sålde för en nickel. Han sålde också magasin och tuggummin genom att knacka dörr.

Det skriver CNBC.

"Min pappa var min största inspiration", sa Warren Buffett i en intervju med CNBC från 2013.

"Han lärde mig redan i ung ålder att skapa sig rätt vanor tidigt. Att spara var en viktig grej han lärde mig."

På frågan om vad han tror är det största misstaget som föräldrar gör när de lär sina barn att hantera pengar, säger miljardären: "Ibland väntar föräldrar med att lära sina barn hantera pengar tills de har blivit tonåringar - när de egentligen skulle kunna lära barnen redan från att de går i förskolan". 

För att styrka Warren Buffetts poäng visar forskning att 80 procent av hjärnans utveckling sker mellan födsel upp till tre års ålder.

En studie från Cambridge universitet visar att barn är kapabla att förstå grundläggande penningkoncept redan vid 3-4 års ålder. Och vid 7 års ålder har vissa finansiella beteenden redan befästs.

"De flesta föräldrar vet redan hur viktigt det är att lära sina barn om pengar och hur man hanterar det på ett bra sätt", säger Warren Buffett. Han påpekar att det dock är stor skillnad mellan att veta och att skrida till handling.

Här är några "lektioner" och råd från Warren Buffet om hur du kan lära ditt barn om pengar:

1. Lär barn hur man blir en dynamisk tänkare

Målet med lektionen är att uppmuntra ditt barn till att inte ge upp bara för att någonting inte fungerar första gången man tetsar. Förmågan att tänka kreativt och utanför lådan kommer att vara nyttig när de stöter på finansiella utmaningar i framtiden.

Aktivitetsidé: Gå till ett konstmuseum med ditt barn och diskutera de olika målarteknikerna i varje tavla. Bjud sedan in barnet till att måla något själv hemma. Låt barnet brainstorm:a olika verktyg som det kan använda mer än penslar, exempelvis tvättsvampar, bomullspads eller sina fingrar. Låt sedan ditt skräp bli konst genom att umana ditt barn att hitta nya användningsområden för gamla saker i huset. Kapsyler kan bli brädspelspjäser och en tom flingkartong kan bli ett tidningsställ. 

Övningen kommer att hjälpa barnet att tänka kritiskt, spara pengar och vara miljövänlig på samma gång.

2. Lär ditt barn hur man sparar pengar

Lär ditt barn skillnaden mellan att vilja ha någonting och att behöva det.

Aktivitetsidé: Ge ditt barn två burkar att lägga sina pengar i - en för sparande och en för att spendera. Varje gång barnet får pengar, till exempel i present eller som betalning för ett jobb, pratar du med hen om hur hen ska dela upp sina pengar mellan att spara och att spendera.

Låt ditt barn göra en lista och skapa collage med foton från tidningar på fem till tio saker som de skulle vilja köpa. Gå sedan igenom varje sak med barnet och markera om det är något som barnet faktiskt behöver eller som hen "bara" vill ha. En ny leksak kan vara en sak barnet vill ha, medan en ryggsäck kanske faktiskt är vad hen behöver.

3. Lär ditt barn skillnaden mellan pris och värde 

Alla har vi någon gång betalat mer än vi kanske behövt för ett coolt märke eller en teknikpryl som vi verkligen velat ha. 

Tanken bakom den här lektionen är att hjälpa barn att förstå hur reklam kan få oss att agera olika.

Aktivitetsidé: Gör en lista med saker du behöver när du ska handla mat och titta sedan igenom flyers, tidningar och hemsidor tillsammans med ditt barn för att se om några av varorna är på rea. Jämför priser och se vilka butiker som ger bäst deal för en specifik produkt. 

Fråga ditt barn: Vad är det som säljs? Vad försöker reklamen förmedla? Vad fångar hens uppmärksamhet i reklamen? Hur får reklamen hen att känna? Hur försöker reklamen få en att köpa produkten?

4. Lär ditt barn hur man gör smarta val

Nyckeln till att göra smarta val är att tänka på hur olika val påverkar framtida resultat. 

Aktivitetsidé: Prata med ditt barn om dina egna beslut i de ögonblick då du faktiskt ska fatta ett beslut. Lär ditt barn att göra smarta och bra val när det handlar om pengar genom att vara medveten om konsekvenser.

"Det är aldrig för tidigt. Oavsett om det handlar om att lära ditt barn värdet av en dollar, skillnanden mellan att behöva och att vilja ha eller vikten av att spara pengar - det här är koncept som barn stöter på tidigt i livet, så det bästa man kan göra är att hjälpa dem förstå det", säger Warren Buffett till CNBC.

Läs även: Världens äldsta – så får de pengarna att räcka livet ut


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST