Fotograf: Unsplash

BBC undersöker unga svenskar och utbrändhet – i landet som hyllar ”work-life-balance”

Se videon "Balance Burnout - The Young Swedes on Sickleave".

I en kortvideo undersöker brittiska BBC unga svenskar och utbrändhet.

Videon heter "Balance Burnout - The Young Swedes on Sickleave" och behandlar komplexiteten bakom Sveriges globala rykte som ett land som hyllar "work-life-balance" men där en rekordhög andel vuxna är utbrända.

"Det handlar inte om mängden tid som du arbetar, det handlar om kontrollen och resurserna du har på arbetsplatsen. Och det är ett komplext problem. Det kan handla om allt från ledarskap till din allmänna arbetsmiljö", säger Natali Suonvieri till BBC i videon.

En annan tjej vid namn Cecilia Axeland berättar också om sin utbrändhet för BBC. Hon tror att en stor del av problemet kan ligga i att unga känner en mer övergripande stress i sina liv.

"Du ska vara hälsosam, du ska äta hälsosamt, du ska slappna av men du måste samtidigt vara ute och socialisera, du ska hänga med din partner och umgås med dina vänner och visa att du har ett energiskt socialt liv", berättar hon. 

Enligt Selene Cortes, expert på utbrändhet på organisationen Mind, upplever unga i dag en helt annan typ av press som orsakar stress, än för tio år sedan. Hon menar att unga vuxna lever i ett samhälle som är i ständig förändring, att arbetsmarknaden är annorlunda och att sociala medier påverkar.

Antalet unga i Sverige som är eller har varit utbrända i åldern 25-29 har ökat med 144% sedan 2013.

Se videon här.

Läs även: Äktenskapsvägran i Sydkorea skapar demografiska och ekonomiska problem


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST