Fotograf: Eric Risberg/TT

Facebook använder "Double Irish" för att betala lägre skatt i Sverige

Nya detaljer om Facebooks skatteupplägg presenteras. 

Facebook har använt sig av ett mycket avancerat men lagligt skatteupplägg, kallat "Double Irish", för att kunna fakturera kunder genom Facebook-koncernens dotterbolag på Irland för att betala en lägre skatt. Bland annat Google och Amazon har använt samma upplägg.

Det var först förra året som Facebook valde att redovisa delar av sina annonsintäkter i Sverige genom det svenska dotterbolaget Facebook Sweden AB. Grundaren Mark Zuckerberg ville genom detta öka transparensen i bolaget.

Alla annonsintäkter bokförs däremot inte i Sverige, skriver Di Digital. Omsättningen från självbetjäningsplattformen, där miljoner småföretag köper annonsutrymme, bokförs fortfarande på Irland. Enligt Di Digital står denna delen för den största delen av annonsintäkterna.

Läs även: Trump reagerar på fransk digitalskatt – med hot om skatt på franskt vin

 


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST