Fotograf: Wikimedia commons

Kronprinsens nya stad – hybrid av Silicon Valley, Franska rivieran och Hollywood

Den saudiarabiske kronprisen Mohammed bin Salman vill bygga en stad för 5 biljoner kronor i Sharma, nordvästra Saudiarabien.

Kronprisen Mohammed bin Salmans, även kallad MbS, vision är att bygga en stad för 5 biljoner kronor med lika stor yta som Massachusetts, vilket kan jämföras med Smålands area. Detta framgår i Wall Street Journal

Utbyggnaden av den nya staden påbörjades för fyra år sedan och den ska komma att attrahera ”världens största tänkare och bästa talanger”.

Den saudiarabiske kronprisen, vill skapa fantasistaden med mixen av science fiction och högteknologi till verklighet. Staden ska vara jämlik Silicon Valley i teknologi och Hollywood i underhållning men lik Franska Rivieran som ett semesterparadis.

Läs även: Nya tider i techparadiset: Misären breder ut sig och talangerna flyr Silicon Valley

Projektet kallas Neom och har 2 300 sidor hemligstämplade dokument där konsulter från bland annat BCG och McKinsey är involverade.

”Vi snackar om högteknologi och bortom det — i vissa fall fortfarande i ett utvecklingsskede och teoretiskt stadie ”, säger Nadhmi al Nasr, vd för Neom.

I den högteknologiska och futuristiska staden ska det enligt dokument finnas bland annat...

  1. Flygande taxibilar
  2. Molnsådd som kan få det att regna
  3. Robotbetjänter
  4. MMA-robotar för underhållning
  5. Självlysande sand
  6. En artificiell måne 
  7. Avancerade medicinska anläggningar
  8. De bästa restaurangerna, med Michelinstjärnor

För att hålla staden säker ska Neom ha drönare, kameror och ansiktsigenkänning, ”allt kan spelas in”, har stadens stiftelse förklarat.

Första delen i projektet innehåller ett palats, en flygplats och ett resort framgår det i dokumenten.

Ett stort mål är ett attrahera västerländska företag.

Enligt dokumenten kring stadsplaneringen ska staden ha ”noll arbets- och stressrelaterade sjukdomar” med invånare som arbetar på start-up eller företag så som Amazon vilket saudiska tjänstemän försöker locka med incitament som gratis energi och subventionerad arbetskraft.Istället för att förlita sig på intäkter från olja för att finansiera inköpta importvaror, vill MbS med projektet att Saudiarabien ska producera varor och tjänster som landet för närvarande köper utomlands. Det är en diversifiering från oljeberoendet.

Läs även: Här kommer Scanias bidrag till fraktracet – är både buss och sopbil

De 5 biljoner kronorna investeras i att bygga staden från grunden och inte i befintliga städer.

”Att bygga Neom från grunden, med oberoende system och regleringar, kommer att försäkra om de bästa tillgängliga tjänster utan sociala begränsningar”, sa MbS på ett av de första styrelsemötena, enligt dokumenten.

För att utveckla Neom planerar saudiska regeringen tvångsflytta över 20 000 invånare, många vars familjer har varit bosatta i området över generationer.

Tidigare anställda och bekanta med projektet Neom har gått ut med att de inte vet hur mycket av planen som kommer at bli verklighet på grund av potentiella investeringsbrister och teknologiska begränsningar.

I staden Riyadh, Saudiarabien, byggs det ett nytt kollektivtrafiksystem som en del av kronprinsen Mohammed bin Salmans strategi för landets reform. Med i byggprojektet är ett flertal svenska företag. 

Läs även: ABB, Volvo och Atlas Copco bland företag bakom storbygge i Saudiarabien


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST