Fotograf: Pexels

SCA och Hexagon stiger efter rapporter

Stockholmsbörsen inleder fredagen i positivt territorium. SCA och Hexagon rapporterar. 

Stockholmsbörsen öppnar svagt upp i fredagens handel, efter att på torsdagseftermiddagen ha vänt ned på minus då ECB-chefen Mario Draghi inte levde upp till marknadens förväntningar om lättnader.

Vid 9:10-tiden var det svenska storbolagsindexet OMXS30 upp 0,11 procent till nivån 1.609.

Hexagon, som tidigare vinstvarnat, samt skogskoncernen SCA visade upp böckerna för det andra kvartalet.

USA-börserna bjöd på nedgångar på torsdagen. ECB:s beslut att lämna styrräntan oförändrad har nu fått investerare att tänka om angående Feds räntebesked som kommer nästa vecka, skriver CNBC. Den tidigare tron på en aggressiv räntesänkning har minskat.

Även de asiatiska börserna sjönk på bred front på fredagen. En serie av svaga rapporter från amerikanska bolag, däribland Amazon, ökade oron om tillståndet i den globala ekonomin och kring effekterna av handelskonflikten.

I Stockholm kom Hexagon med sin kvartalsrapport, som visade ett ebitda-resultat i linje med de lågt ställda förväntningarna. Resultatet på 239 miljoner euro var precis över det på 237 miljoner euro som bolaget hade aviserat om i vinstvarningen. Hexagon bedömer samtidigt att divisionen Safety & Infrastructure kan fortsätta att förbättras under andra halvåret. Aktien är en av kursvinnarna och stiger med 2,2 procent. 

Som en effekt av osäkerheten i den globala ekonomin har Hexagon vidtagit proaktiva omstruktureringsåtgärder för att säkerställa att företaget är på rätt väg för att uppfylla sina finansiella mål 2021, framkommer det i rapporten.

Skogsbolaget SCA:s ebitda-resultat minskade jämfört med det första kvartalet, men steg jämfört med samma kvartal i fjol. Den sekventiella minskningen förklaras av bolaget främst med lägre försäljningspriser, medan ökningen från fjolåret hänger samman med ökad massaproduktion vid Östrandbruket. SCA aktien är en av  morgonens kursvinnare och stiger med 2,6 procent efter 20 minuter handel.

"I den utbyggda massafabriken i Östrand har vi nu nått cirka 90 procent av beräknad produktionskapacitet och arbetet med att trimma fabriken mot full kapacitet fortsätter enligt plan", uppger bolaget i delårsrapporten.

Bemannings- och rekryteringsföretaget Poolias resultat efter skatt steg till 2,1 miljoner kronor, att jämföra med -5,2 samma kvartal ifjol, trots att det andra kvartalet säsongsmässigt är det tuffaste enligt vd Jan Bengtsson.

Vård- och diagnostikbolaget Medicover visade ett ökat ebitda-resultat medan bränslecellsbolaget MYFC, som är listat på First North, inte hade någon omsättning under andra kvartalet. Rörelseresultatet föll till -107 miljoner kronor, från -21,6 samma kvartal året före.

Astra Zeneca, som slog nytt kursrekord på torsdagen efter sin kvartalsrapport, har fått en höjd riktkurs från Credit Suisse, till 73 från 63:50 pund. Den nya riktkursen motsvarar drygt 859 kronor. Astra Zeneca stängde på 818:80 kronor på torsdagen.

Oljepriset handlades upp något på fredagsmorgonen.

Läs även: New York: Tesla, Facebook och Boeing rasade


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST