Fotograf: Pressbild

Voi riskerar att åka på skattesmäll

Elscooterbolaget Voi kan ha tagit ut för låg moms.

Det svenska elscooterbolaget Voi riskerar en skattesmäll sedan man valt fel momssats för sina elscootrar i Stockholm. Det skriver Digital Di.

Bolaget har tillämpat 6 procent i momsskatt istället 25 procent, som gäller när man hyr ut bussar och andra fordon.

Momsen på 6 procent är tillåten när en persontransport körs av någon annan och inte att man hyr ut något färdmedel, förklarar Skatteverkets rättsexpert Kerstin Alvesson. Hon bedömer därför att företaget borde beskattas högre.

På Voi har man bett Skatteverket om ett förhandsbesked om vilken moms som gäller.

”Vi väntar på beslut i Skatterättsnämnden och efter det vet vi hur vi går vidare. Vi har givetvis förberett oss för en högre momssats än den vi anser oss tillhöra i dagsläget. För oss blir det inte en skattesmäll, utan enbart en vägledning för hur vi ska momsbelägga våra kunder framöver”, skriver presschefen Kristina Nilsson.

Läs även: Elscooterbolaget passerar 5 miljoner åk – trots motgångar efter dödsolyckor


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.