Fotograf: Pexels

Så reagerar marknaden på rapportfloden

Många svenska tungviktare lämnar rapporter på torsdagen. Stockholmsbörsen inleder i i negativt territorium.

Stockholmsbörsen inledde torsdagens handel brant nedåt med kurspress från flera av de rapporterande storbolagen, såsom Nordea och Essity. Ericsson rekylerade å andra sidan efter gårdagens kursfall.

Det svenska storbolagsindexet OMXS30 var vid 10.10-tiden ned 1,2 procent till nivån 1.578. Aktier för 4,3 miljarder kronor hade då bytt ägare via Stockholmsbörsen. På kontinenten var tyska DAX ned 0,8 procent medan franska CAC40 backade 0,3 procent.

Nordea sade i sin rapport att finansiella mål, inklusive kapital- och utdelningspolicy, kommer att ses över. Detta kan indikera en lägre utdelning, sade Mikkel Emil Jensen, analytiker på Sydbank, till Ritzau. Nordeas vd Casper von Koskull var inte nöjd med bankens finansiella utveckling och flaggade för ytterligare åtgärder. Aktien föll 5,7 procent.

Essity höll Nordea sällskap bland förlorarna och var ned 5,5 procent. Hygien- och hälsobolagets justerade ebita-marginal var något lägre än väntat, men nettoresultatet var 15 procent högre än snittestimaten.

Verkstadskoncernerna Alfa Laval och SKF, som var gårdagens rapportvinnare, sjönk drygt 3 procent vardera. Även Sandvik fortsatte ned 2,2 procent till 149:25 kronor. Handelsbanken Capital Markets har sänkt riktkursen för Sandvik till 175 från 195 kronor men upprepar köp.

Volvo pendlade mellan plus och minus medan investerare bestämde sig för om rapporten var bra eller dålig, en timme in i torsdagens handel var aktien ned 0,4 procent.

Lastbilskoncernen rörelsemarginal och försäljning kom in över förväntan, men vd Martin Lundstedt påpekade i kvartalsrapporten att kunderna avvaktar mer klarhet om konjunkturutvecklingen under 2020 innan de lägger nya order. Orderingången för det andra kvartalet var något lägre än snittestimaten.

Swedish Match slog förväntningarna för sitt andra kvartal, rörelseresultatet kom exempelvis in 7 procent högre än snittestimaten, aktien vände dock ned 1,3 procent under förmiddagens telefonkonferens.

Högst upp i storbolagsindexet återfanns Ericsson, som föll hela 11,6 procent på onsdagen efter rapport. Ericsson har fått en köprekommendation av Handelsbanken Capital Markets med en höjd riktkurs från 97 till 99 kronor. Aktien steg 2,5 procent till 81:66 kronor.

Till förmiddagens vinnare sällade sig också Telia, som steg 1,7 procent. Teleoperatörens underliggande resultat kom in i linje med förväntningarna. Nettoresultatet var samtidigt 33 procent lägre än förväntat.

Vitvarutillverkaren Electrolux rapport gav inga stora effekter och aktien var oförändrad. Omsättningen var lägre än väntat, medan rörelsemarginalen kom in högre än snittestimaten.

Bland rapporterande bolag utanför storbolagsindex steg kredithanteringsbolaget Intrum 8,5 procent efter en kvartalsrapport där bolaget aviserade ytterligare effektiviseringsmöjligheter.

Fukthanteringsföretaget Munters kvartalssiffror var högre än analytikernas snittestimat och bolaget upprepade sin prognos om betydlig resultatförbättring i år. Bolaget befarar dock svagare orderingångsutveckling under andra halvåret, något som marknaden inte tycktes ta hänsyn till då aktien steg 7 procent.

Vågkraftsföretaget Eco Wave Power föll 33 procent i handelspremiären på First Nnorth. Den nyemission som bolaget gjorde inför listningen tecknades till 81 procent och tillförde 22 miljoner kronor.

 Stockholmsbörsens OMXS30-index 18 juli

Läs även: Volvo Cars bromsas av handelskriget – anställda får gå


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST