Fotograf: Flickr / European Parliament

Von der Leyen ska axla den mäktiga EU-posten

”En majoritet är en majoritet. För två veckor sedan kände folk mig inte. Nu har jag satt ihop ett program och har en majoritet”, uttryckte Ursula von der Leyen i presskonferensen efter röstningen. 

Europaparlamentet godkände med knapp majoritet på tisdagskvällen tyskan Ursula von der Leyen som ny ordförande i EU-kommissionen.

Röstsiffrorna blev 383 ja och 327 nej, medan 22 avstod.

374 krävdes för majoritet. Klartecknet var alltså knappt, med bara nio rösters marginal.

Omröstningen var hemlig, men den kristdemokratiska EPP-gruppen och den liberala RE-gruppen deklarerade sitt enhetliga stöd på förhand.

Den socialdemokratiska S&D-gruppen var splittrad. I sista stund före omröstningen beslöt S&D att som grupp stödja Ursula von der Leyen.

Uppenbarligen röstade inte alla socialdemokrater för Ursula von der Leyen. Då hade hon fått upp emot 440 röster. Huvudsakligen tyska, nederländska och österrikiska socialdemokrater väntades ha röstat nej.

Däremot fick hon starkt stöd från spanska, portugisiska och italienska socialdemokrater och brittiska Labour.

De gröna, högerpopulistiska ID och vänstergruppen GUE röstade emot kandidaten.

Ursula von der Leyen tillträder den 1 november och ersätter den avgående Jean-Claude Juncker.

Fram tills dess har hon i uppgift att fördela arbetsuppgifterna bland de tillträdande kommissionärerna som utses, en från varje EU-land.

Urusla von der Leyen kommer också att diskutera lämpligheten av dessa kommissionärer med respektive EU-land. Hon uttryckte på tisdagen att hon vill ha lika antal manliga som kvinnliga kommissionärer.

Varje kommissionär ska frågas ut av Europaparlamentet. Sedan ska Europaparlamentet rösta om hela kommissionskollegiet.

Vid en presskonferens efter omröstningen sade Ursula von der Leyen att hon var ”extremt glad” att bli vald, trots den knappa marginalen.

”En majoritet är en majoritet. För två veckor sedan kände folk mig inte. Nu har jag satt ihop ett program och har en majoritet. Och det fanns dessutom en förbittring över hur spetskandidatsystemet behandlats”, sade hon.

”Men jag känner att i olika partigrupper, som De gröna, har öppenheten mot mig ökat under dessa två veckor. Jag vill arbeta med alla europavänliga partier”, fortsatte hon.

Eftersom hon föddes i Bryssel då hennes far arbetade för EU-kommissionen var det en dröm att få återvända, ”som att få komma hem”, sade hon.

På en fråga om hon föredrar att Boris Johnson eller Jeremy Hunt blir ny premiärminister i Storbritannien sade hon att hon kommer att arbeta konstruktivt med alla regeringschefer i världen.

Läs även: EU: Ny koldioxidskatt vid gränsen


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.